Magyarország védelmi kiadásait növelni kell

Magyarország védelmi kiadásait növelni kell 

 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 70. Kormányinfón a Heti Tv kérdésére válaszolt. Elsősorban a honvédelmi kiadások növelése volt a téma.

 

Többször is szóba került már itt a Kormányinfón is, hogy a NATO tagság feltétele a GDP megfelelő százalékának a hadseregbe való beruházása. A 2017-es honvédelmi költségvetésben szerepel már emelt összeg, ha megemelkedi a honvédség létszáma az azt is jelenti, hogy korszerű modern eszközök állnak majd rendelkezésre? Ön is beszélt már arról, hogy a magyar hadiipart is fejleszteni kell. Itt vannak még a magyar autóbuszok ügye is. A miniszterelnök több külföldi útján is volt ezekről szó, több előszerződést is kötöttek, most a szerbiai közös kormányülésen is előfordulhat ilyesmi?

Legelőször ki kell jelenteni, a védelemipar és a védelmi szakemberek azon várakozása reális, hogy az új amerikai elnök és leendő kormánya a NATO-n belül nagyobb felelősségvállalást, nagyobb arányú költségvetési felelősségvállalást vár el minden NATO tagtól. Ez Magyarországot is érintheti, ezért kérte Orbán Viktor miniszterelnök úr a lengyelországi NATO csúcs után Simicskó István honvédelmi miniszter úrtól, hogy egy új védelmi doktrínát dolgozzon ki. Már 2017-ben 60 milliárd forinttal növekszik a honvédség költségvetése, amit részben a Gripenek törlesztésére, részben pedig béremelésre fordítunk majd. Nagyon szeretnénk, ha a katonai kiadás a GDP-hez képest 1% fölé kerülne, hogy a védelmi képességeinket erősíteni tudjuk. Ennek érdekében készül egy új katonai fejlesztési terv, amiben szerepel például a szállítójármű-képesség növelése, vagy annak a meghatározása, milyen katonai erőre van szükség Magyarországon, hány fő katonára, milyen fegyverzetre, de ebben a védelemipar fejlesztésével kapcsolatos javaslatok is lesznek. De például a digitális konferencián szóba kerülő magyar védelemipari szempontok, mint a magyar védelemipar fejlesztése is, az iparfejlesztés védelemipari része is kiemelten fontos. Azzal kell számoljunk, a világ helyzete, Magyarország védelmi szükséglete, a biztonsági helyzet, a NATO elvárás együttesen azt fogja indokolni, hogy Magyarország védelmi kiadásait növelni kell. Ehhez azonban szükség van annak meghatározására, hogy mi a cél, ebben még Simicskó István még nem tette meg javaslatát.

Korábban az osztrák határellenőrzések szigorodásáról is szó volt. Magyarország is hasonló eszközökkel él majd?

Nem, Magyarország nem kért, nem is kapott erre engedélyt az EU-tól, Magyarország nem tervezi ennek bevezetését, pedig a viszonosság alapján az osztrákok ezt megérdemelnék, mi nem így akarunk eljárni. Ausztria, Németország és néhány másik uniós ország kérte ezt, az Európai Bizottság ehhez hozzájárult, ezt hathavonta kell megújítani, azaz most hat hónapra van Ausztriának ez megadva, ők ezzel élni kívánnak.

A szerbiai közös kormányülésen szó lesz a Budapest-Belgrád vasútvonalról?

Igen, mindenképpen.         

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter