politikai válaszok az antiszemitizmusra

„Tabuk nélkül” – Heisler András: politikai válaszok az antiszemitizmusra

 

 

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke, a Tom Lantos Intézet és a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat beszélgetés- és előadássorozatának keretén belül: politikai válaszok az antiszemitizmusra címmel tart előadást, 2016. november 29. (kedden), 18:00 órakor a Tom Lantos Intézet Konferenciatermében (Budapest I. ker., Bérc u. 13.15.) Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

tabukn__lk__l_logo.jpg

A „Tabuk nélkül” rendezvénysorozat középpontjában különböző, a magyar szellemi életet aktuálisan érintő és foglalkoztató témák állnak. Ilyenek többek között a magyar zsidó identitáspolitikai kérdések vagy az emlékezéspolitika. A választott témák sokszor azok érzékenysége okán feszültségeket generálnak különböző társadalmi csoportok között. Az előadások és beszélgetések célja, hogy a felvetett kérdések, problémák tekintetében párbeszédet kezdeményezzen, diskurzusra nyisson lehetőséget.

A Mazsihisz érdekvédelmi és érdekképviseleti munkáját a zsidó tradíciók és a zsidó etika alapján gyakorolja. „Isten a saját képére teremtette az embert”, az emberi jogok feltevésének ez a teológiai gyökere. „Nincs más korlátlan hatalom, csak Istené”, ezért minden földi hatalmat folyamatosan ellenőrizni kell. Törvényeinkből következően vannak meggyőződéseink, és alapelveink a szegénység elleni küzdelemmel, a kiszolgáltatottak segítésével, a szólás- és sajtószabadsággal, a társadalmi megkülönböztetéssel kapcsolatban.