Kósa Lajos :A bérszínvonal most is folyamatosan emelkedik

FOLYAMATOSAN EMELKEDIK A BÉRSZÍNVONAL

kosa

A bérszínvonal most is folyamatosan emelkedik, november-januárban állapítják majd meg, hogy lehet-e a jelenleginél nagyobb mértékben növelni a reálbért, és mit jelent a további emelkedés a foglalkoztatásban, gazdasági egyensúlyban, növekedésben.

Erről a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt, hozzátéve: mindezt a parlament újraindulásakor, február 15-én kell majd valamilyen módon, jogszabályi szinten megjeleníteni.

„A BÉRPOLITIKÁT ÚGY KELL ALAKÍTANI, HOGY A NEM MAGYARORSZÁGON DOLGOZÓ MAGYAR MUNKAERŐ SZÁMA KEZELHETŐ MARADJON.”

Kósa Lajos szerint olyan béremelés, amely után a magyar emberek azt mondják, „most már elégedett vagyok a béremmel”, biztos nem lesz.

Mindig lehet két forinttal többet keresni – mondta -, és „hajlamosak vagyunk elfelejteni, honnan indultunk”.

Emlékeztetett arra, hogy az év első 8 hónapjában 7,5 százalékkal nőtt a reálbér, és ezzel 44 hónapja folyamatos a növekedés.

Azt mondta: bár Magyarország az európai uniós országok közül nem a legfejlettebbek között van, de a hasonló adottságú országok feltételei alapján Magyarország jól teljesít.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője rámutatott: soha nem látott előrelépés történt, hogy bekövetkezzen a teljes foglalkoztatás, a foglalkoztatottak száma a korábbi 3,4 millióról 4,3 millióra nőtt, emellett a magyar munkaerő egy része, mintegy 340-350 ezer ember az unióban dolgozik.

Kósa Lajos hangsúlyozta: a bérpolitikát úgy kell alakítani, hogy a nem Magyarországon dolgozó magyar munkaerő száma kezelhető maradjon, nem úgy mint Bulgáriában, ahol a lakosság mintegy harmada elment az országból. Magyarországon ez az arány 10 százaléknál kevesebb, ami „belesimul az európai országok átlagába”.

A frakcióvezető képtelenségnek nevezte azt, amit az ellenzék állít, hogy a „rettenetes” magyar élet-, munkahelyi és bérviszonyok, valamint azok kilátástalansága miatt „menekülnek el” sokan az országból. Kósa Lajos véleménye szerint akkor kell valamilyen magyarázatnak lennie arra, hogy a legnagyobb népesség, amely nem hazájában dolgozik, az a német, több mint 1,5 millióan nem a hazájukban dolgoznak.