Zsidóknak nyújtottak menedèket

Egyszerű és nagyszerű hősökre emlékeztek

 

Leleplezték Emanuel és Josef Zima névtábláját a Dohány utcai zsinagógánál, a Wallenberg parkban

 

„Vadász Magda, a Bét Jehuda zsinagóga világi elnöke, a B’nei B’rith Budapest Páholy helyettes vezetője köszöntőjében elmondta, azokra emlékeznek, akik a saját és a családjuk életének kockáztatásával tettek olyat, amit csak kevesen tettek meg a II. világháború során, üldözött zsidóknak nyújtottak menedéket. Emanuel és Josef Zima, a volt csehszlovák nagykövetség épületében rendkívüli tetteket hajtottak végre. A házba beköltöztetett német propaganda hivatal igényt tartott az alapos helyismerettel rendelkező fűtő és házmester tevékenységére. A pincében dolgozó apa és fia így 13 magyar zsidó életét mentette meg. Számukra ez természetes volt, sohasem kérkedtek hőstettükkel később sem. Három, Izraelben élő megmentett bejelentése alapján megkapták a Világ Igaza elismerést 1971-ben, de ők akkor ezt ne4m vehették át, csupán azért, mert nem találták meg őket. Évekkel később akadtak csak rájuk.

Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete beszédében szintén kiemelte az egykori nagykövetségen dolgozó apa és fia hőstetteit.

Dr. Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija az emlékezés fontosságáról beszélt, valamint arról, hogy a múlt nélkül egyszerűen nincsen jövő. A résztvevők megemlékeztek a prágai „Dobolás Bubny-ért 2016” holokauszt emlékrendezvényről is. A rendezvény az első zsidó transzportra emlékezetett, amely 75 éve, 1941. október 16-án indult el Prága BUBNY vasútállomásáról. Ebben a transzportban és a következőkben az elkövetkező évek során a Praha- BUBNY vasútállomásról körülbelül 50 000 zsidó lett deportálva, likvidálásra ítélve és a város egész idő alatt csak hallgatott, csöndben maradt.

A Bubny vasútállomás nevét alkotó „bubny“ szó jelentése „dobok“, így ez a kapcsolat adta az ötletet az emlékakció szervezőinek, hogy a résztvevők közös dobolással tiltakozzanak a halllgatás és a közömbösség ellen a „Dobolás Bubny-ért 2016” jelszó alatt. A „Dobolás BUBNY-ért 2016” dobolás a hallgató többség az elkövetett jogtalanságokkal szembeni közömbös hozzáállása ellen szól, függetlenül attól, hogy ezek a múltban vagy most történnek.

Breuer Péter