Megkezdődött hétfő reggel az észak-franciaországi Calais-ban spontán módon kialakult, de mostanig megtűrt migránstábor felszámolása

Megkezdődött hétfő reggel az észak-franciaországi Calais-ban spontán módon kialakult, de mostanig megtűrt migránstábor felszámolása

 

המהומות בלילה ותחילת הפינוי בקאלה צילום: רויטרס
Megkezdődött hétfő reggel az észak-franciaországi Calais-ban spontán módon kialakult, de mostanig megtűrt migránstábor felszámolása, a telepről a több ezer Nagy-Britanniába átjutni vágyó embert franciaországi befogadó központokba szállítják át.

„הג’ונגל” בוער: עם תחילת הפינוי – מהומות במחנה הפליטים הצרפתיכאלף שוטרים החלו היום בפינויים של 6,900 הפליטים ששוהים במחנה המוזנח והידוע לשמצה בעיר הנמל קאלה. רבים מהפליטים, שיפוזרו במאות מרכזי קליטה יידו הלילה אבנים ובקבוקי תבערה לעבר השוטרים. בשעות הבוקר הרוחות נרגעו. „רק אלוהים יכול לעזור לי עכשיו”, אמר אחד המפוניםynetפורסם:  24.10.16 , 09:32

www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4869454,00.html

שוטרים על רקע להבות, הלילה בקאלה (צילום: GETTYIMAGES)שוטרים על רקע להבות, הלילה בקאלה(צילום: GETTYIMAGES)  (צילום: רויטרס)(צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)(צילום: רויטרס)

A francia szocialista kormány hetek óta ígéri a dzsungelnek is nevezett hatalmas bádogváros megszüntetését a határvárosban, ami a jövő évi francia elnökválasztás közeledtével diplomáciai feszültséget okozott Párizs és London között.
A francia hatóságok már vasárnap délután megkezdték a migránsok több nyelvű részletes tájékoztatását a másnap kezdődő és legalább egy hétig tartó kiürítés menetrendjéről.
A hivatalos becslések szerint jelenleg mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár tartózkodik a táborban. Kisebb csoportokat már elhelyeztek az ország távolabbi befogadó központjaiban, ahol az emberek benyújthatták a menedékkérelmüket. A felszámolás hírére az elmúlt hetekben legalább kétezer ember magától elhagyta a „dzsungelt”.
Hétfőtől 145 busszal szállítják át a még táborban tartózkodó menedékkérőket az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadó központba. A buszok negyedóránként indulnak majd reggel 8 órától és már az első nap 2400 embernek el kell hagynia a telepet.
A prefektúra egy háromezer négyzetméter alapterületű hangárt bérelt ki a „dzsungeltől” 300 méterre, ahol a migránsoknak hétfő reggel négy csoportban kell felsorakozniuk. A családok, az egyedülálló férfiak és a kísérő nélküli kiskorúak mellett a sérülékenynek számító emberek, azaz idősek, betegek külön csoportba kerülnek. A menekültügyi hivatal munkatársai mindenkivel elbeszélgetnek és mindenkinek felajánlanak két régiót, amelyek közül úti célt választhatnak az emberek.
Ezt követően a hatóságok a kiválasztott helynek megfelelő színű karpereccel látják el a menedékkérőnek, akiknek a karperec színének megfelelő fűtött sátorban kell várakozniuk. Amint a sátor megtelt, azaz ötven ember összegyűlt, a sátor előtt várakozó busz azonnal elindul a megfelelő célpontra. A buszokat két hatósági ember kíséri, a rövid megállások alatt rendőrök biztosítják majd a rendet és  akadályozzák meg az emberek elszökését.
A buszra szállás előtt minden migránsnak el kell árulnia a nevét, születési dátumát és állampolgárságát, de semmilyen adminisztratív eljárás nem indul meg a helyszínen. A menedékkérelmeket a befogadó központokban kell majd az embereknek benyújtaniuk.
A kiürítés lebonyolítása biztonsági problémákat is felvet, a hatóságok nem titkoltan incidensektől tartanak, miután a No border nevű anarchista szervezet mintegy kétszáz, elsősorban brit aktivistája is jelen van a táborban és ellenállásra biztatja a migránsokat. Közülük néhányan már vasárnap délután összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázzal válaszoltak.
A helyszínen szolgálatot teljesítő kétezer rendőr és csendőr mellé hétfőre további 1250 embert rendeltek ki a hatóságok a rendfenntartás biztosítására.
„Sikerülni fog ez a humanitárius kihívás” – ígérte meg Emmanuelle Cosse lakhatási és Bernard Cazeneuve belügyminiszter a Le Monde című napilapban közzétett írásukban, miközben egyes migránsokat segítő segélyszervezetek az elsietett kiürítés következményeire figyelmeztetnek, mások pedig a tél közeledtével az egyre méltatlanabb életkörülmények miatt sürgetik az emberek elhelyezését.
A jobboldali ellenzék is bírálta a kormányzatot azért, mert az érintett 287 település megkérdezése nélkül jelölte ki azokat az üres, állami tulajdonú intézményeket, nyaralóközpontokat, egészségügyi ellátóhelyeket, ahova a menedékkérelmek elbírálásának idejére, maximum fél évre elhelyezik az embereket. Emiatt több kisebb településen is voltak az elmúlt hetekben tiltakozó megmozdulások, népszavazási kezdeményezések.
A felszámolás egyik érzékeny kérdése a táborban tartózkodó 1290 kísérő nélküli kiskorú elhelyezése, akik közül legalább 500-nak a szülei vagy a rokonai Nagy-Britanniában élnek, ezért a gyerekek hozzájuk szeretnének csatlakozni. A francia kormány hónapok óta kéri a brit kormánytól a gyerekek átvételét. A France Terre d’Asile segélyszervezet vasárnapi közlése szerint a héten 194 kiskorút már átvett Nagy-Britannia.
A franca kormány üdvözölte, hogy a brit kormány „elkezdte vállalni a rá háruló felelősséget” a calais-i táborlakók elhelyezésében és Párizs szerint „a tárgyalások jól haladnak, az átvételek fel fognak gyorsulni”. A kísérő nélküli gyerekek mindenesetre a következő két hétben még Calais-ban maradhatnak.

MTI/BPI / ynet