Fejlődő magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok

Az amerikai magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése, a magyar cégek amerikai piaci jelenléte növelése érdekében a mai napon New Yorkban a Főkonzulátuson együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt és az American Hungarian Chamber of Commerce of New York (AmHunCham NY). Tudósítónk jelenti.

Ducsai-Oláh Zsanett az MNHK vezérigazgatója, Barát Tamás az AmHunCham NY elnöke

Ducsai-Oláh Zsanett az MNHK vezérigazgatója, Barát Tamás az AmHunCham NY elnöke

Az együttműködési megállapodást a Nemzeti Kereskedőház részéről Ducsai-Oláh Zsanett vezérigazgató, az AmHunCham NY részéről Barát Tamás elnök látta el kézjegyével.

Az MNKH a Magyar Állam és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által a kis- és középvállalkozások export tevékenységének támogatása céljából jött létre, a New York-i Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara pedig olyan üzletemberek önkéntes kapcsolódása, akik azt tűzték ki céljukul, hogy a szervezet tagjai, illetve azon cégek, amelyek szeretnének a két ország gazdasági, kereskedelmi kapcsolataiban komolyabb szerepet játszani, könnyebben találjanak üzleti kapcsolatokat az Egyesült Államokban és Magyarországon.

 

Tekintettel arra, hogy az MNKH célja elősegíteni a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének bővülését, a Kereskedőház vezérigazgatója, Ducsai-Oláh Zsanett köszöntőjében hangsúlyozta, hogy azt szeretné, hogy a ma aláírt „megállapodás ne egy üres keretmegállapodás legyen, hanem az valódi tartalommal töltődjön meg.”

Az AmHunCham NY elnöke, Barát Tamás válaszában kiemelte, hogy „teljes mértékben egyetért az Ducsai-Oláh Zsanett által mondottakkal, olyannyira, hogy a Kamaránál az elmúlt hetekben jelentkezett megközelítően húsz cég ajánlatát, amelyek arra várnak, hogy az amerikai piacra léphessenek, megvizsgálják abból a célból, hogy termékeik, vagy szolgáltatásaik alkalmasak-e arra, hogy az USA piacán elhelyezhetők legyenek, illetve lehetséges-e számukra amerikai befektetőt találni. Amennyiben az ajánlatok alkalmasnak találtatnak, úgy átadják azokat a Kereskedőháznak, hogy hozzanak létre üzleti kapcsolatokat ezekkel a szervezetekkel, illetve a lehetséges amerikai partnereikkel.”

Az aláírás alkalmával Dr. Kumin Ferenc New York-i Főkonzul, Nagykövet köszöntőjében kiemelte, hogy „jelképesnek tartja, hogy az aláírás alkalmával az MNKH vezérigazgatója az asztalon elhelyezett magyar, míg az amerikai magyar vegyes kamara elnöke az amerikai zászló mögött foglalt helyet”.

„Igen, ez valóban jelképes és jól ki is fejezi azt, hogy a magyar gazdasági érdekeket képviselő Kereskedőház egy, az Egyesült Államokban működő privát, non-profit szervezettel köt együttműködési megállapodást a két ország gazdasági kapcsolatának fejlesztése érdekében.” – tette hozzá Barát Tamás.  „A mai aláírást egy olyan mérföldkőnek kell tekintenünk, amelynek elérése közelebb vihet célunkhoz: a két ország gazdasági együttműködése fejlesztéséhez, ezen keresztül a magyar áruk és szolgáltatások exportjának növeléséhez az Egyesült Államokba.” – egészítette ki válaszát Barát Tamás.

Az MNKH tevékenysége két fő pillérre épül. Egyrészt folyamatosan kutatják azokat a magyar vállalkozásokat, melyek a külpiacokon is versenyképesek lehetnek. Másrészt a külföldön működő helyi kereskedőházak segítségével felmérik az adott piac igényeit, illetve feltérképezik a magyar cégek szempontjából potenciális üzleti lehetőségeket. Ennek a második pillérnek az erősítését segítheti elő a ma aláírt megállapodás.

Az MNKH partnerei számára felkutatja a konkrét üzleti partnereket, a szükséges piaci információkat, illetve exporttanácsadást nyújt. Ducsai-Oláh Zsanett szerint ezért jelentős ennek az együttműködési megállapodásnak az aláírása, mivel ez elősegítheti, hogy a Kereskedőház „még több külpiaci közvetlen elérését tegyen lehetővé partnerei részére.”

WBPI /- agy- / Fotó: Varga Zoltán