Edelényi János Jutalomjáték című filmje

Október végén érkezik a magyar mozikba Edelényi János Jutalomjáték című filmjeedelenyi-janos
Október 27-én kerül a magyar mozikba Edelényi János Jutalomjáték (The Carer) című, magyar-angol koprodukcióban készült vígjátéka, amelynek bemutatójára a két főszereplő, Brian Cox Emmy-díjas skót színész és Coco König magyar-osztrák színésznő is Budapestre érkezik.

 

 

 

המטפלת | THE CARERפנורמהלצפיה בסרטון הוספה ליומןהמטפלת הזמנת כרטיסיםעבור המטפלת

מועדי הקרנה

19/10 רביעי 15:00 / רפפורט רכישת כרטיסיםעבור רביעי, 19 אוקטובר 2016 15:00במעמד הבמאי23/10 ראשון 20:30 / רפפורט רכישת כרטיסיםעבור ראשון, 23 אוקטובר 2016 20:30במעמד היוצרים

„בריאן קוקס נהדר כזקן זועף שלומד לצחוק מחדש – בסרט בריטי עם נגיעות משעשעות”

הגעת לחלק תחתון, לחץ על אנטר לכניסה, טאב לדילוג, ESC ליציאה

The Guardianהיאלאוקיסטן

  • בימוי: יאנוש אדלני
  • בריטניה, הונגריה 2016
  • 89 דקות
  • אנגלית, הונגרית
  • תרגום לעברית

סר מייקל גיפורד הוא שחקן שייקספירי מבוגר, ומחלת הפרקינסון הותירה אותו מתוסכל ומלא טרוניות כלפי העולם. הוא מסתגר באחוזה הכפרית שלו, מקווה שיניחו לו לנפשו, אך המשפחה מתעקשת שהוא צריך עזרה. כך נכנסת לחייו דורותיאה, מהגרת הונגריה עם חלומות משלה להיות שחקנית. סר מייקל רודה בה, כפי שעשה לשורה ארוכה של מטפלות שבאו לפניה, אבל אהבה משותפת להמלט מתורגמת בהדרגה לידידות לא צפויה.
הדרמה הקומית המהנה של יאנוש אדלני מציגה את בריאן קוקס באחד מתפקידיו הטובים. קוקס מגיש הופעה תיאטרלית וכובשת כשחקן אגוצנטרי להפליא שמתריס כלפי בגידת הגוף, והשחקן עצמו היה שותף לכתיבת הנאום הנהדר שגיפורד נואם במהלך הסרט.
פילמוגרפיה: Prima Primavera (2009).

  • בימוי יאנוש אדלני
  • הפקה ג’וזף ברגר, סטיב באודן, שרלוט וונטנר
  • תסריט גילברט אדייר, טום קינינמונט, יאנוש אדלני
  • צילום טיבור מאת’ה
  • עריכה אדם רכט
  • מוסיקה אטי פאצ’אי
  • פסטיבלים אדינבורו, פאלם ספרינגס
  • משחק בריאן קוקס, קוקו קוניג, אנה צ’נסלור, אמיליה פוקס

המטפלת

    A Jutalomjáték, amelynek világpremierjét az idei Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, egy színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt színész, Sir Michael Gifford találkozásának történetét meséli el. Dorottya álma, hogy felvegyék a Királyi Színiakadémiára, ezért elvállalja a beteg öreg színész ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja betegápolás közben. Az élet azonban váratlan fordulatokat tartogat mindkettőjük számára.
Az operatőrként, forgatókönyvíróként és producerként is ismert Edelényi János legutóbb 2009-ben rendezett játékfilmet, a Príma Primaverát, amellyel akkor többek közt a 17. várnai filmfesztivál zsűrijének különdíját is elnyerte.
Új alkotásának főszerepére az 1946-ban született Brian Coxot kérte fel, aki filmes karrierjét a 70-es években tévéfilmekben kezdte. Cox számára az áttörést Az embervadászban Hannibal Lecter megformálása hozta meg, ezt követően több tucat filmben és tévésorozatban szerepelt, köztük olyan nagy költségvetésű produkciókban, mint a Mocskos zsaruk, A kör, az X-Men 2., majd a Trója és a Bourne-rejtély. Munkásságát BAFTA- és Emmy-díjjal ismerték el, 2003-ban pedig a Brit Birodalom Érdemrendje parancsnoki fokozatával tüntették ki. A Jutalomjátékban nyújtott alakításáért a BAFTA, a Brit Film- és Televíziós Akadémia skóciai szervezete a napokban a legjobb filmszínész díjára jelölte.
A női főszerepet játszó Coco König az ausztriai Akademietheater és Burgtheater, valamint a német Berliner Ensemble színpadát egyaránt meghódította már, de a párizsi Odeonban is fellépett, Luc Bondy Ivanov-rendezésében. A színésznő a december végén mozikba kerülő szuperpodukcióban, az Assassin’s Creedben is szerepel.
A Jutalomjátékban feltűnik továbbá az önmagát alakító Roger Moore, valamint a Négy esküvő és egy temetésből is ismert Anna Chancellor, Brian Cox lányát pedig A zongoristából is ismert Emilia Fox játssza.
A filmet mintegy 25 ország vásárolta meg moziforgalmazásra, köztük az Egyesült Államok és Kanada is.
A Jutalomjáték forgatókönyvét Gilbert Adair, Edelényi János és Tom Kinninmont jegyzi, operatőre Máthé Tibor, zenéjét Pacsay Attila szerezte. Hangmérnöke Zányi Tamás, producerei Berger József, Steve Bowden és Charlotte Wontner, a koproducer Romwalter Judit.