Halljad Izrael! – Jom kippur, az engesztelés napja

Halljad Izrael! – Jom kippur, az engesztelés napja

 

2016. október 5. A Halljaz Izrael! október 7-én péntek délután fél kettőkor, avagy a zsinagógai naptár szerint 5777 Tisré hó 5. napján várja a kedves Hallgatókat!Hallgassa meg!

A hetiszakaszt ezúttal Darvas István rabbi ismerteti.

Erdő Péter bíborossal és Frölich Róbert országos főrabbival készült villáminterjúnkat is hallhatják.

Ros Hasana után Jom Kippur előtt beszélgetés Vadász Magdával és Jávori Ferenccel Fegyával, majd azt követőenBenedek István Gábor Tisré haváról írt jegyzetét hallhatják, amit Kardos Zoltán tolmácsol.

A mikrofonnál a szerkesztő műsorvezető Breuer Péter.

Halljad Izrael – Kossuth – október 7., péntek, 13:30

 

Darvas István rabbi a hetiszakaszról beszélt – A lehetőségeinkhez képest hozzuk ki a maximumot 2016. október 7. Most vagyunk túl Ros Hasana ünnepén, ám a hétvégén újra beköszönt a Sabat. Mi a mostani hetiszakasz címe?Hallgassa meg!

Különleges szombat lesz a mostani, mert ritka eset, hogy nem a hetiszakaszról van elnevezve, a mostanit ezért a Megtérés Szombatjának nevezzük. A mostani hetiszakasz címe Vájéleh, ami rövid ám igen gondolatgazdag. Egyetlen mondatot idézek csak belőle, ami most, így az év végén, az év elején nagyon aktuális lehet: „Így szólt Mózes a néphez: 120 esztendős vagyok, nem tudok többet kijönni, bemenni.” Ez az igen furcsa fogalmazás felkeltette a Tóra kommentátorok figyelmét is. Arra jutottak, Mózes itt azt érzi, nem képes további fejlődésre a cselekedetekben, a Tóra tanulmányozásában, tanításában, nem a 120 év nyomja, hanem a fejlődésképtelenség érzése, ezért érzi, itt az ideje a távozásának a földi világból. Azt mondják a kommentárok, a cádikok, az igaz emberek természete az, hogy amíg itt élnek közöttünk, addig próbálnak egyre jobbá lenni tudásban, cselekedetekben és pontos jele, hogy a fizikai világban való feladatuk elfogyott, ha ők maguk úgy érzik, nincs módjuk a további fejlődésre. Tekintettel arra, hogy bár közöttünk is vannak cádikok, bár nem tudjuk őket azonosítani, szerencsére ők sem tudják saját magukat azonosítani, ezért nekünk csak annyi tanulságunk van a dologból, hogy próbálunk meg egy olyan évet eltölteni majd, ami éppen ennek a fejlődésnek a vágyával van motiválva és próbáljuk meg a cselekedeteinket úgy irányítani, mint Mózes egész életében, a lehetőségeinkhez képest hozzuk ki a maximumot.
A Megtérés Szombatján hogyan köszöntik egymást az emberek?
A Sabat salom köszöntés a leggyakoribb, de a Gmar hatima tova, a Gmar tov kívánság is megszokott, ahogy az ünnepek tájékán a Git jantev köszöntés is előfordul. Azt hiszem, ma Budapesten a legfontosabb, hogy bármelyik köszöntés választja az ember, azt jószándékkal tegye, így nem kell a nyelviségben a precizitásra törekedni.
Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. október 7-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.