Miután az EP megszavazta, életbe léphet a párizsi klímamegállapodás

Miután az EP megszavazta, életbe léphet a párizsi klímamegállapodás

2016-10-04Miután az EP megszavazta, életbe léphet a párizsi klímamegállapodásJövő hónapban életbe lép az első globális és kötelező érvényű klímamegállapodás, mivel a mai, az uniós ratifikációról szóló parlamenti szavazással teljesültek ennek feltételei. Novemberben Marrakechben találkoznak az aláírók.

Az Európai Parlament 610 igen szavazattal 38 ellenében 31 tartózkodás mellett támogatta az egyezmény megkötését.

Ahhoz, hogy a megállapodás életbe lépjen, a globális üvegházgáz kibocsátás 55%-át kitevő 55 államnak kell azt ratifikálnia. Az első feltétel már korábban teljesült, a mai aláírással a második is, így a nemzetközi egyezmény életbe léphet.

“Hatalmas eredmény, hogy a párizsi megállapodás egy év alatt életbe léphet, hiszen a kiotói egyezmény esetében ehhez 8 év kellett. Ez a szavazás azt is jelenti, hogy az EU továbbra is a klímaváltozás elleni küzdelem élén áll” – mondta Martin Schulz, aki az EP nevében és Ban Ki Mun ENSZ főtitkár, Ségolène Royal francia környezetvédelmi miniszter és COP21 elnök, Ivan Korčok szlovák külügyi államtitkár valamint Jean-Claude Juncker bizottsági elnök jelenlétében írta alá a megállapodást.

“Az EU régóta vezetője a klímaváltozás elleni harcnak” – mondta az ENSZ főtitkára, aki a mostani szavazás fontosságát hangsúlyozta. A klímaváltozás elleni küzdelem alkalom arra, hogy fenntarthatóbb és versenyképesebb gazdaságot, stabilabb társadalmakat építsünk – tette hozzá.

Video az ülésről felszólalásokkal

Következő lépések 

Az EP szavazás után a Tanács azonnal elfogadhatja a döntést. Eddig hét tagállamában ratifikálták nemzeti szinten is az egyezményt. A képviselők csütörtökön szavaznak arról az állásfoglalásról, amely a következő – a vállalások teljesítéséről szóló – marokkói tárgyalási forduló szól majd.

Háttér

Az EP szavazás után a Tanács gyorsított eljárásban fogadhatja el a döntést. Eddig hét tagállamában – Magyarországon, Franciaországban, Szlovákiában, Ausztriában, Máltán, Portugáliában és Németországban – ratifikálták nemzeti szinten is az egyezményt, ez a hét ország a globális kibocsátás 5 százalékáért felel. Ahhoz, hogy a megállapodás életbe lépjen, a globális üvegházgáz kibocsátás 55%-át kitevő 55 államnak kell azt ratifikálnia. Eddig 51.9%-ot kibocsátó 62 ország ellenjegyezte a szöveget, így ha az EU a maga 12%-os részesedésével ratifikálja a megállapodást, akkor az a november 7. és 18. között Marrakech-ben tartott COP22 konferencia alatt léphet életbe.  

Eljárás: Beleegyezés nemzetközi megállapodás megkötéséhez

Magyar képviselői hozzászólások:

Szanyi Tibor (S&D, MSZP)
„Ez a megállapodás lehetőséget jelent. Nem csak környezetünk megóvásáról van szó, de fejlesztésekről, munkahelyek megőrzéséről, foglalkoztatás bővítéséről is. Ideje a kormánynak a megújuló energiatermelés- és az energiahatékonyság felé fordulnia, a fosszilis- és a veszélyes nukleáris energia használata helyett.”

Molnár Csaba (S&D, DK):
„Le kell számolni azzal a jobboldalon népszerű képzettel, hogy klímaváltozás nincs, a megújulok pedig csak zöld ideológia. 2016 az emberiség történelmének legmelegebb éve eddig, Kína pedig minden nap felhúz egy focistadionnyi napelem parkot. Sajnos nem elég a klímaegyezmény uniós ratifikációja, ha vannak olyan kormányok, mint Magyarországon, amelyek külön adóztatják a napelemeket, vagy betiltják a szélerőmű építést.”

Jávor Benedek (Zöldek, PM):
„Az Európai Parlament ma az új klímaegyezmény uniós ratifikálása mellett voksolt, így az EU nem veszti el hitelét, és teljes jogú tagként ülhet tárgyalóasztalhoz Marrakeshben. Ugyanakkor egyes tagországok komoly lépéshátrányban vannak az egyezmény ratifikálását illetően. Ezen túlmenően a valós kibocsátás-csökkentési – pl. energiahatékonysági – lépéseknek is mielőbb meg kell történniük.”

További információ

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető

A vita felvételről

A sajtótájékoztató felvételről 

EbS+ 

Rövid összefoglaló a párizsi megállapodásról

Interjú Giovanni La Via jelentéstevővel

Dinamikus oldal (fotó, videó, hanganyag)

EP háttéranyag

Párizsi megállapodás – így áll a ratifikáció