68 éve emelkedett a levegőbe az első El Al gép

Zsidó történelem: 68 éve ezen a napon emelkedett a levegőbe az első El Al gép

Az újszülött Izraelben még nem volt légitársasága, de még polgári repülőgépei sem, az elnököt viszont mégiscsak haza kellett hozni Svájcból egy sebtiben átfazonírozott katonai géppel.

elal_68.jpg

Napra pontosan 68 évvel ezelőtt, 1948 szeptember 28-án kezdődött meg a légi személyszállítás története Izraelben: az El Al első utasát Ezer Weizmannak hívták, ő volt az első, ekkor még csak ideiglenes izraeli államfő.

Nomi

Nomi Bihari

Akkor, amikor megkezdte működését, az El Al hivatalosan még nem is létezett, ebből kifolyólag nem voltak a nem létező társaságnak repülőgépei sem. Ezer Weizmann elnököt azonban ennek ellenére is haza kellett hozni Genfből, ahol egy szemműtéten esett át, ehhez pedig kölcsön kellett venni a légierő egyik gépét. A kiválasztott repülőt átfestették, ráírták a még nem létező légitársaság nevét, belül újrabútorozták az illusztris utas számára és máris sor kerülhetett a történelmi felszállásra.  Az El Al-név ugyanis már megvolt, David Remez közlekedési miniszter maga választotta ki. A név idézet Hósea próféta könyvéből, azt jelenti, hogy „a Magasságokba”. Ezen a néven repül a pár éve megalakult izraeli diszkont légitársaság is az El Al-UP, vagyis a magasba.

Az El Al történetéről szóló könyv szerzője, Marvin G. Goldman szerint már 1948 augusztusában, három hónappal az állam megalakulása után felvetődött egy polgári légitársaság megalapításának igénye a Közlekedési Minisztériumban, az eseményeket az gyorsította fel, hogy a Függetlenségi Háborúban részt vevő hadviselő felekkel szembeni embargó miatt izraeli harci repülőgép nem szállhatott le európai reptereken, így Svájc területén sem.

Az utasszállítóvá „maszkírozott”, előzőleg fegyverszállításra használt katonai gép némi bütykölés után leszállás nélkül el tudott érni Genfig, Weizmann pedig írásban adott hangot meghatottságának, amiért először léphetett utasként egy El Al-gép fedélzetére és rögtön megdicsérte a még kissé rutintalan személyzet kedvességét is. A tíz órás út végén kormánytisztviselők és egy katonazenekar köszöntötték Izraelben. A gépet használat után kipakolták és visszatért a légierő kötelékébe.

Még ennek az évnek a novemberében megalakult hivatalosan is az El Al-légitársaság, amelynek tulajdonosa négyötöd részben Izrael állama volt és az állam egészen 2003-ig megőrizte benne a tulajdonrészét. Az első gépeket 1949 első hónapjaiban vásárolták az Egyesült Államokból, az első rendes, menetrendszerinti járat 1949 július 31-én hagyta el Tel Aviv légterét Párizs irányában.

A Haaretz.com írása alapján