Szociális dömping: egyenlő béreket és juttatásokat sürgetnek az EP-képviselők

Szociális dömping: egyenlő béreket és juttatásokat sürgetnek az EP-képviselők

PLENÁRIS ÜLÉS Cikk – Foglalkoztatáspolitika − 21-09-2016 – 13:58  Az EP-képviselők cselekvést sürgetnek a szociális dömping ellen

A szociális dömpinget leállító uniós lépésekre van szükség, mondták az EP-képviselők a múlt heti plenáris ülésen. A Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben felkéri a Bizottságot és a tagállamokat, hogy javítsák a munkaügyi felügyeletek közötti együttműködést és hozzanak létre egy közös listát azokról a vállalkozásokról, amelyek súlyosan megsértik az európai és a szociális jogszabályokat. Miért jelent problémát a szociális dömping és miben látják a megoldást az EP-képviselők?

 

A szociális dömping

A szociális dömpingről beszélünk, ha egy tagállam a többivel szemben alacsonyabb bérköltségek vagy lazább munkajogi szabályok révén versenyelőnyhöz jut. Az alacsonyabb fizetéseknek és szociális kiadásoknak köszönhetően egyes országok olcsóbban termelnek és így vonzzák a befektetőket. Ez azonban komoly problémákat okoz a munkavállalók számára, akik sokszor csupán a megérdemelt minimum alatti munkabért és szociális védelmet kapják meg.

Az EP-képviselők a múlt heti plenáris ülésen rámutattak, hogy a tagállamoknak nagyobb összhangra van szükségük, hogy véget vessenek annak, hogy a cégek a munkavállalók kárára illegálisan csökkentsék a költségeiket.

Állásfoglalásukban többek között a következőkre kérik a Bizottságot és a tagállamokat:

  • javítsák a munkaügyi felügyeletek közötti együttműködést az EU-ban,
  • hozzanak létre egy közös listát azokról a vállalkozásokról, amelyek súlyosan megsértik az európai és a szociális jogszabályokat, ideértve az úgynevezett postafiókcégeket,
  • vizsgálják meg egy európai társadalombiztosítási kártya bevezetését, amelynek köszönhetően – szigorú adatvédelmi feltételek mellett – könnyen megoszthatók lennének az adatok a tagállamok között.

Az állásfoglalást ide kattintva lehet elérni

Egyensúly a munka és a magánélet között

A múlt heti plenáris ülésen az EP-képviselők a minimálbérekről, illetve a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtésének kérdéséről is vitáztak. Utóbbiról az EP állásfoglalást fogadott el, amelyet ide kattintva lehet elérni.