Tíz évnyi küzdelem után újra a zsidóké a világ harmadik legnagyobb zsinagógája

Újra a zsidóké a világ harmadik legnagyobb zsinagógája  

 

Tíz évnyi küzdelem után sikerült mindezt elérnie az aprócska pilseni közösségnek. A csehországi városnak a 19. század végén épült, hatalmas zsinagógáját csak a budapesti Dohány utcai előzi meg egész Európában.

pilzenzsinagoga.jpg

A Cseh Köztársaság negyedik legnagyobb városa, Pilsen városatyái nemrég úgy döntöttek, hogy visszaadják a városi fenntartásban múzeumként és koncertteremként működő, híres zsinagóga épületét a fogyatkozó, immár mindössze néhány tucatnyi hívőből álló helyi közösségnek. Tíz év munkával sikerült a közösség vezetőinek meggyőzni erről az önkormányzatot.

A 170 ezres lélekszámú Pilsen Nagy Zsinagógája Európában (a mi Dohány templomunk után) a második, a világon a harmadik legnagyobb zsidó imaház.

A M. Fleischer és E. Klotz építészek tervei alapján neoromán stílusban épült, orosz, arab és indiai stílusjegyeket egyaránt megidéző épületet 1893-ban adták át, amikor még 2000 zsidó élt Pilsenben, ezután egészen 1973-ig működött, kivéve természetesen a holokauszt időszakát. Csak a Husak-diktatúra idején zárták be 1973-ban.

A renoválására csak a 90-es években került sor, akkor nyitott újra koncerttetemként és múzeumként.

A pilseni zsidók úgy tervezik, hogy az idei Új Évet már az eredeti rendeltetéséhez visszatért Nagy Zsinagógában fogják nemsokára ünnepelni.