Migráns vagy menekült?

Migráns vagy menekült?

May: ki kell szűrni, aki csak a pénzért jön

Theresa May miniszterelnök szerint a menekültválság kezelésének egyik fő elemévé kell tenni a gazdasági migránsok és a konfliktusövezetekből érkező tényleges háborús menekültek közötti különbségtételt.

theresa-may-conference-2015.jpg

Segélyszervezeti aktivisták hétfőn – az ENSZ menekültügyi csúcstalálkozója elé időzítve – több ezer olyan mentőmellényt helyeztek el a londoni parlament előtti téren, amelyeket a tengeren átkelő menekültek használtak.

Theresa May, aki felszólal az ENSZ-konferencián, három fő alapelv érvényesítését szorgalmazza majd. Ragaszkodni kell ahhoz, hogy a menekültek az általuk elért első biztonságos országban kérhessenek csak menedékjogot. Hatékonyabban meg kell különböztetni a háborús övezetekből érkező tényleges menekülteket azoktól, akik a jobb élet reményében hagyták el hazájukat. Végül: az egyes országok határellenőrzését nemzetállami jogkörben kell tartani.

2D22D66D00000578-0-image-a-1_1444129862327.jpg

Az ENSZ-csúcstalálkozó előtti nyilatkozatában, a kormányfő hangsúlyozta: azért szükséges, hogy a menekültek az első biztonságos országban kérjenek menedékjogot, mert ha tovább utaznak, azzal csak az embercsempész bűnszervezetek hasznát gyarapítják, saját magukat teszik ki súlyos veszélyeknek, és csökkentik annak az esélyét, hogy valaha is visszatérhetnek saját hazájukba.

EPA_lfe_jackets_ml_160919_16x9_992.jpg

Az ENSZ-értekezlet napjára időzítve az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet – amelynek elnöke David Miliband volt brit külügyminiszter – jelképes temetővé alakította át a brit parlament előtti teret, 2500 mentőmellényt helyezve el a tér gyepére, azoknak menekülőknek az emlékére, akik életüket vesztették a tengeri átkelés közben. A mentőmellényeket a demonstráció szervezői olyan menekültektől gyűjtötték be, akik az Égei-tengeren keltek át Törökországból Görögországba, és közben e mellényeket viselték.

A mellények némelyike olyan anyagból készült, amely nem is alkalmas arra, hogy a vízbe került embereket a felszínen tartsa, sőt szivacsként szívja magába a vizet, de az embercsempészek ezekért is pénzt kértek.