Id. Zelenka Pál és ifj. Zelenka Pál, a Hantech Zrt. tulajdonosai a cég terveiről beszélt.

Ez egy nagy család

Id. Zelenka Pál és ifj. Zelenka Pál, a Hantech Zrt. tulajdonosai a cég terveiről beszélt.

Mennyire tekinthető családi vállalkozásnak a Hantech Zrt.?

Teljes mértékben családi tulajdonú a cég, mezőgazdasági gépgyártással foglalkozunk, Csornán és Tamásiban.

Az ország olyan településein működik a cég, ahol nagy szükség van a munkahelyekre, Önöknek meg a jl képzett munkaerőre.

  1. Zelenka Pál: Mi már 1990-ben elkezdtük a szakképzés átalakítását, szerencsére három évvel ezelőtt, amikor a kormány bevezette a duális képzést, akkor lett egy jó szlogenünk, ami szerint ez egy nagy család – és az iskolát is annak tekintjük -, ahol a gyerekek tanulnak és a duális képzésben pedig a műhelyekben dolgoznak. Megszokják az ottani légkört és amikor végeznek, akkor nem elvándorolnak, hanem maradnak Magyarországon, bizonyítva, jó itthon lenni, jó szakmunkásnak lenni.

Volt szerencsém a csornai gyárban körülnézni, azt láttam, hogy ott a XXI. század technikájával dolgoznak. Az idősebb munkások mennyire tudtak ehhez alkalmazkodni?

Id. Z P.: Azt látom, hogy folyamatosan fejlődnek, felnőnek a feladathoz, de azt is tudomásul kell venni, egy generációváltás is zajlik, a modernizálás egy nagyon fontos része a világnak.

A generációváltás megkezdődött, de még nem fejeződött be a cégnél, hiszen a fia elkíséri Önt mindenhova. Többször jártak külföldön, tagjai voltak több delegációnak is, nemrégiben a miniszterelnököt is kísérték. Mennyire sikeresek a külföldi tárgyalásaik, kik elől szereznek piacot a világban?

Id. Z P: Tudjuk, hogy kik elől szerezzük meg a piacot, de a legfontosabb a minőségi munka, amit bizony le kell tenni az asztalra. Nálunk ennek a minőségnek a fejlesztés és a képzés az alfája és az omegája.

A mezőgazdaságban nagyon sok járműre van szükség, Önök számtalan ilyen járművekhez is gyártanak eszközöket.

Id. Z P: A gyárunk már több mint 116 éves, a nagy Műszergyár, ami Budapesten van, itt a saját tudományunkat, a kutatás-fejlesztési részlegünket felhasználva versenyképesek vagyunk a világon. Nagyon  büszkék vagyunk arra, ha meglátunk egy traktorban, buszban, kamionban olyan műszerfalat, amit mi gyártottunk.

A napokban egy nemzetközi cégcsoporttal együtt jelentek meg a Parlamentben, ott elhangzott a partnerek részéről, hogy mennyire elégedettek Önökkel. Mit jelenthet ez a későbbiek során?

Id. Z P: Úgy érzem, a stabilitást jelentheti. A stabilitás után van hova fejlődni, így a többletmunkákat idehozni. Bízom benne, hogy a mostani tárgyalásokon, amikor elismerték a munkánkat, az fontos, ebben ott van a duális szakképzés is.

Várható, hogy a szakközépiskolájukban tanulók száma növekedni fog?

Ifjabb Zelenka Pál: Van rá esély, de ennek megteremtéséhez a meglévő piacokkal kell foglalkozni, mellette persze új piacok megszerzésével. Rendszeresen utazunk Németországba, Franciaországba, Hollandiába az új piacok megtartása érdekében és most úgy néz ki, hasonló célból sokat utaztunk majd Amerikába is.

Voltak Keleten is, Mongóliában is aláírtak egy szerződést célgépjárművek kapcsán. Hol tart most a munka?

ifj. Z. P.: Már napi szinten zajlanak az egyeztetések, a megrendelés autóbuszok műszerfalának gyártásáról szól.

Az egyiptomi üzlettel mi a helyzet?  

ifj. Z. P.: Most a héten jönnek hozzánk Kairóból, úgy néz ki, hogy kecsegtető új munkákkal fogunk majd előállni.

A kormány döntése szerint a hazai honvédelmi ipar is fejlődni fog, ehhez mivel tud hozzájárulni a Hantech?

ifj. Z. P.: Édesapám is beszélt már az egyik gyárunkról, ami idén volt 116 éves, a cég történelme során már gyártott haditechnikai eszközöket, ezzel tudunk hozzájárulni a tervhez.

Akkor akár egy tankhoz is tudnak majd eszközöket gyártani?

ifj. Z. P.: Vannak ebben az ügyben is tárgyalásaink, külföldi, izraeli cégekkel vagyunk kapcsolatban.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter