A baloldali, palesztin nacionalista Balad párt vezetőit az izraeli rendőrség pártfinanszírozási csalások gyanújával előállította

Az izraeli rendőrség pártfinanszírozási csalások gyanújával előállította vasárnap a Balad nevű izraeli arab párt több mint húsz vezetőjét, a párt ugyanakkor elutasította az ellene megfogalmazott vádakat .

haneen-zoabi

A baloldali, palesztin nacionalista Balad párt a kneszet közös arab listáján szereplő négy párt egyike, amely a pártszövetség részeként három mandátumot szerzett a 120 tagú törvényhozásban a legutóbbi választásokon.
A rendőrség bejelentése szerint egy régebb óta folyó titkos nyomozás vezetett az egyszerre több helyen is végrehajtott házkutatásokhoz, valamint a Balad vezetőinek, ügyvédjeinek, könyvelőinek, és ismert aktivistáinak elfogásához.
A rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy az utóbbi években rendszeresen meghamisították a pártkasszába befolyó pénzek eredetét. A hazai és külföldi adakozóktól kapott nagyobb pénzadományoknál eltüntették több millió sékel (mintegy 75 millió forint) valódi eredetét, és helyette ezekről csalárd módon azt jelentették a hatóságoknak, hogy több száz izraeli adományozótól származnak.
Ennek érdekében hamis iratokat gyártottak, s ezek segítségével pénzmosást követtek el, valamint megszegték a pártfinanszírozásra vonatkozó törvényeket. A bűnüldöző hatóság szerint ily módon több millió sékelt szereztek a pártkasszának.
A nyomozást a számvevőszék szabálytalanságokat felfedő jelentése nyomán indította el a rendőrség. A rendőrségnél úgy vélik, hogy várhatóan kihallgatják a párt kneszetbeli képviselőit is.
A Balad párt közleményében élesen elítélte az ellene végrehajtott rendőrségi intézkedéseket, és az arab kisebbség elleni politikai üldöztetésnek nevezte az ügyet. Határozottan elutasították a vádakat, azokat megfélemlítési kísérletnek, és a párt befeketítését célzó akciónak bélyegezték.