Nyitottan áll az unión belüli munkaerőmozgáshoz is

City szövetségest lát Magyarországban

Nyitottan áll az unión belüli munkaerőmozgáshoz is

Magyarország és a visegrádi négyek többi országa olyan megoldást támogat a Brexitről folytatandó tárgyalásokon, melynek eredményeként London meg tudja őrizni globális vezető szerepét pénzügyi központként – jelentette ki Budapesten Jeremy Browne, a City Európai Unióval kapcsolatot tartó képviselője.

jb.jpg

Jeremy Browne úgy ítélte meg, hogy a V4 rokonszenvet táplál Nagy-Britannia külpolitikájával, miszerint az unión belül kisebb központosításra, a döntési jogkörök nagyobb mértékű megosztására van szükség, olyan közösségre, amelyben független nemzetállamok működnek együtt.

Browne arról folytat egyeztetéseket, milyen megoldást lehetne találni a Brexitről kezdődő tárgyalásokon arra, hogy a kölcsönös előnyökön alapuló, újfajta viszony alakuljon ki London és az EU között. Tárgyalásainak fő célja annak biztosítása, hogy a City a brit kilépést követően is megőrizze vezető szerepét mint globális pénzügyi központ.

cityoflondonHeader.jpg

A City nem kíván lemondani a vezető szerepről

Jeremy Browne szerint a Brexit egyik kockázata, hogy Európában a pénzügyi szolgáltatások kínálata szétdarabolódhat a kisebb központok között. Ez ártana az uniós gazdaságnak, mert nehezebbé tenné a vállalatok számára, hogy versenyképes kamatokkal vegyenek fel hiteleket, kedvező árfolyamokon tudjanak pénzt váltani, hogy a különböző pénzalapokban lévő vagyont versenyképes hozammal fektessék be, és kötvényeket is kellően jövedelmező kamatokkal tudjanak kibocsátani. Megismételte: minden félnek az az érdeke, hogy Londonban erős pénzügyi központ működjön.

CT_COL.jpg

Ez a négyzetmérföld a világ pénzügyi vérkeringésének szíve

A City képviselője arra is kitért: Európában többen úgy látják, hogy Nagy-Britanniának meg kell fizetnie annak az árát, hogy a kilépés mellett döntött. Ez szerinte súlyos hiba lenne. Nem szabad hagyni, hogy az unióban a politika akadályozza a közös gazdasági érdekeket, hiszen Nagy-Britannia a világ egyik legnagyobb gazdaságaként feltétlenül fontos kereskedelmi partner marad az EU számára. Leszögezte: olyan tárgyalási kimenetelben reménykedik, amely nem arról szól, hogy a 27 országosra szűkülő EU nyertesen kerüljön ki a Brexitből, a briteket viszont megbüntessék, demonstrálják velük szemben, hogy veszítettek a kilépéssel. A tagországok lakosságának is az kedvez, ha a tárgyalások mindkét fél számára kölcsönösen előnyös, win-win helyzetet eredményeznek.

city-of-London-Illumes.jpg

Válnak, de barátok akarnak maradni

Browne meggyőződése szerint Magyarországon és a közép-európai térség más országaiban egyértelműen ezt a megoldást támogatják. Reményét fejezte ki, hogy ezek az országok sikeresen hallatni is fogják a hangjukat az unióban a Brexit-tárgyalások során.

A City képviselője beszélt arról is, hogy az Egyesült Királyságnak az EU elhagyása ellenére nagyon komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy minél szorosabb szövetségben maradjon az EU-val, nemcsak pénzügyi szempontból, hanem más területeken is, például biztonságpolitikai vagy kulturális szempontból. A City nyitottan áll az unión belüli munkaerőmozgáshoz is – tette hozzá, elismerve ugyanakkor, hogy Nagy-Britannián belül, országos szinten, vannak aggodalmak a migráció okozta kulturális változásokkal, a munkaerő-beáramlás jelentette nyomással és „talán legnagyobb mértékben” a bevándorlás méretével kapcsolatban.