Új műsor indul a Heti Tv-n, a Házas-Társak, a társasházi magazin

„Azt hiszem, lesz munkája a műsornak…”

Új műsor indul a Heti Tv-n, a Házas-Társak, a társasházi magazin. Breuer András szerkesztőt faggattuk a hetente jelentkező magazinról.

 

Miről kíván szólni ez a műsor?

Alapvetően a társasházakról, azok ügyeiről. A társasházakban élőknek, az azokat működtetőknek kívánunk tanácsokat adni, szolgáltatni. Ez egy problémafelvető, megoldó műsor lesz. Fontos megjegyezni, nem célja a műsornak a mindenki számára elfogadható megoldás kínálása, ahogy az sem, hogy minden egyes válasz megállja majd a helyét minden egyes hatóság előtt. A műsor célja, hogy több évtizedes tapasztalatunk segítségével adjunk válaszokat a társasházakban felgyülemlő problémákkal kapcsolatban. A műsor két részből áll , egyrészt a beérkezett kérdésekre igyekszünk válaszolni a [email protected] címre várjuk ezeket. Szakértőkkel igyekszünk mindenre válaszolni.

Kik lesznek a vendégek, a szakértők?

Az a mindenkori témától függ. Tudni kell, egy társasházban alapvetően négy probléma szokott előfordulni: jogi, amihez ügyvédek jönnek segíteni, pénzügyi, ebben az esetben könyvelők tanácsait kérjük majd, műszaki, itt döntősen építő-, építészmérnökök nyújtanak segítséget, végül meg vannak humánproblémák.

Egy társasház akkor tud működni, ha a tulajdonosok a közös költséget rendszeresen befizetik, de valahogy Magyarországon ez nem mindenhol működik. Miért van ez?

Nem vagyunk egyformák, valakinél nem természetes a bliccelés, másnak meg igen. De azért különbséget kell tenni, mert van úgy, hogy valakinek problémát jelenthet, legyen az családi, munkahelyi, egészségügy a befizetés, ezt mindenképpen kezelni kell, lehetőségeket bemutatva. Sajnos, vannak, akiknél a nemfizetés egy passzió, ott bizony a jog minden eszközével fel kell lépni, persze az alternatív megoldások bemutatásával egyetemben. Mert a viszonylag gyenge jogi lehetőségek mellett vannak egyéb lehetőségek is.

A műsor bemutat házakat, eseteket, ez azt is jelenti, hogy a nézők azt láthatják, nem az ő házuk a legrémesebb?

Ez így van, mert mindig van rosszabb, ám azt gondolom, ezekből lehet tanulni, így elkerülve azokat a szituációkat, amelyekbe egyes társasházak belekerülnek.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy a pesti házak is olyan tiszták legyenek, mint mondjuk Bécsben?

Több generáció, Bécsben az emberekben megvan egy velük született igény a tisztántartás, a szelektív hulladékgyűjtés, a lakótársak tiszteletben tartása.

Akkor a Házas-Társak egyfajta oktatóműsor is lesz?

Semmiképpen sem, nem akarjuk megmondani senkinek sem, hogyan éljen, azt megmondhatjuk, milyen elvárások vannak a többi tulajdonos részéről, de arra figyelni kell, hogy ez ne kényszer legyen, hanem természetes, na, ehhez kell még sok idő.

Mit vár ettől a műsortól a szerkesztő?

Én társasházkezelő vagyok, engem most is folyamatosan megkeresnek, kérnek tanácsot, sok probléma van a házaknál, amire megoldást keresnek, nagyon sok kérdés van, a házaknak, az ott élőknek kevés a szakmai tapasztalata, azt hiszem, lesz munkája a műsornak.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter