A gátlást nem ismerő bűnbandák az Egyesült Királyság biztonságát fenyegeti

Nemzetbiztonsági veszélyt jelent az embercsempészet

A gátlást nem ismerő bűnbandák az Egyesült Királyság biztonságát fenyegeti

A National Crime Agency (Nemzeti Bűnüldöző Hatóság – NCA) nyomozói szerint a Calais-ban rekedt illegális migránsok közül azok, akiknk anyagilag módjuk van erre, a jól működő szervezett bűnözéshez fordulnak, hogy juttassák be őket Angliába.

167ded6d2c116c38e8759893fea94d0313a0f6b4.jpg

London calling: akinek pénze van, az a Dzsungelből is eljuthat angol földre

Miután a francia hatóságokra semmilyn szinten nem lehet számítani – úgy tűnik, a franciák azt szeretnék, ha a komplett calais-i menekülttábor átköltözne Angliába, lehetőleg egy éjszaka leforgása alatt –, az embercsempész-tevékenység megfékezése teljes mértékben Anglián áll vagy bukik.

Dober-649697.jpg

A rendes határátkelők túlságosan is őrzöttek

Az embercsempészek kisebb, eldugott kikötőket és repülőtereket használnak fel tevékenységükhöz, miután a forgalmas határátkelőkön gyakorlatilag lehetetlen illegálisan bejutni az Egyesült Királyság területére. Újabban tolmácsokat is alkalmaznak jó pénzért, olyan embereket, akik az adott országokból korábban legálisan jutottak be Angliába.

dover01.jpg

A lélekvesztők ideje lejárt

Az NCA legutóbbi National Strategic Assessment jelentése felsorolja, melyek az ország biztonságára legnagyobb fenyegetést jelenő veszélyek. Megállapítja, hogy miközben a határok egyre biztonságosabbak, a szervezett embercsempész bűnbandák fokozzák tevékenységüket, és egyre nagyobb mértékben folyamodnak hamis dokumentumok használatához is.

dover-port-block-immigration.si_thumb.jpg

A kamionok belsejében is rájuk bukkannak

Calais-ban az Egyesült Királyság adófizetőinek pénzén épül újabb biztonsági fal, amely elsősorban a gépjárműforgalom javát kéne szolgálnia, megállapítható azonban, hogy pusztán védművekkel aligha fékezhető meg egy elszánt emberáradat. A határőrizet megköveteli, hogy a francia hatóságok – ha kell, erőszakkal: könnygázzal, egyéb tömegoszlató eszközökkel, legvégső esetben pedig tűzfegyverrel – távol tartsák a kompkikötőbe és az oda vezető útra bejutni akaró, illetve a Csalagutat célba vevő illegálisokat.

205471.jpg

A bűnbandák eddig is vettek igénybe jachtokat, bárkákat és könnyű repülőgépeket az olyan illegálisok Angliába juttatására, akik ezt a szolgáltatást képesek voltak megfizetni. Ezekkel az eszközökkel egyben kábítószert és fegyvert is csempésznek Angliába, egy-egy sikeres út ezért hatalmas pénzügyi haszonnal kecsegtet. És minél több pénzes migráns jelentkezik, annál gátlástalanabb és pénzéhesebb bűnözők szállnak be ebbe az üzletágba – hangzik a Nemzeti Bűnüldöző Hatóság figyelmeztetése.