V4-ek az Európai Unió leggyorsabban fejlődő csoportja, amely képes Európa jövőjét meghatározni.

A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy szükség van az Európai Unióra, de nem akármilyen, hanem erős EU kell – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon tett sajtónyilatkozatában, kedden. A tájékoztatón Beata Szydlo lengyel kormányfő azt mondta, a V4-ek az Európai Unió leggyorsabban fejlődő csoportja, amely képes Európa jövőjét meghatározni.

Orbán Viktor a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és Ukrajnaminiszterelnökének társaságában tett nyilatkozatában kiemelte: ma az unió ugyan gazdag, de gyenge, és ez a legrosszabb kombináció, ez „hozta fejünkre a bajt”, a migrációt, amely egy ellenőrizetlenül zajló folyamat.

Ennek véget kell vetni, keresztény országok vagyunk, tudjuk, milyen erkölcsi parancs következik az elveinkből, de a segítséget kell odavinni és nem a bajt idehozni – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: az ellenőrizetlen migrációval szembeni védekezést minél délebbre kell vinni, így Bulgáriának kell segítséget nyújtani.

Fotó: Szecsődi Balázs (Miniszterelnöki Sajtóiroda) „AZ ELLENŐRIZETLEN MIGRÁCIÓVAL SZEMBENI VÉDEKEZÉST MINÉL DÉLEBBRE KELL VINNI.”

A miniszterelnökök egyeztetése után nyilatkozva Orbán Viktor kifejtette: amikor Ukrajna úgy döntött, hogy megváltoztatja a történelmét és új irányt vesz, az EU részéről kizárólag bátorító és támogató hangok érkeztek, ígéretet kapott az ország, hogy az unió tagállamai készen állnak, hogy lépésről lépésre befogadják Ukrajnát természetes közösségébe, ahova közép-európai országként tartozik: az EU-ba. Az elmúlt két évben azonban ebben az ügyben nem történt semmi, és ami történt, annak nem kellett volna – mondta, megemlítve a hollandiai népszavazást, amelyen elutasították az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést ratifikációját.

Orbán Viktor szerint rendkívül nehéz a helyzet, az EU a saját belső bajaival küszködik, bővítési fáradtság jellemző, és elfogytak azok az uniós országok, amelyek továbbra is támogatják Ukrajna közeledését. A V4 tagjai viszont megmaradtak Ukrajna barátainak, olyan országoknak, amelyek támogatják a minél gyorsabb közeledését az EU-hoz – fogalmazott. Úgy vélte, az EU nehézségei nem jelentenek okot arra, hogy ne adják meg Ukrajnának a vízummentességet, tartani kell a szavukat ebben a kérdésben, és emellett elkötelezett a V4.

A kormányfő elmondta: a pozsonyi csúcsra való felkészülés tekintetében eredményes volt a mostani egyeztetés. A V4 tagjai egyetértenek, hogy a Brexit óriási lehetőség, jó az esély arra, hogy szembenézzünk a hibáinkkal és a gyengeségeinkkel, egyúttal sürgető kényszert is jelent a hibák kijavítására – magyarázta Orbán Viktor.

Beata Szydlo lengyel kormányfő úgy értékelt a tájékoztatón, hogy a Visegrádi Négyek az Európai Unió leggyorsabban fejlődő csoportja, amely képes Európa jövőjét meghatározni. A visegrádi csoport országai meg vannak győződve, hogy az Egyesült Királyság európai uniós kilépéséről (Brexit) döntő júniusi brit népszavazás után lehetséges és szükségessé vált az unió külső pozícióját javító és világpiaci versenyképességét növelő reformok végrehajtása – közölte Szydlo. A V4-nek javaslatai vannak a reformok tartalmát illetően – mondta a lengyel kormányfő. Az egyik megvalósítandó változásként azt említette, hogy „az Európai Bizottságnak nem a politikával, hanem konkrét tervezetek végrehajtásával kell foglalkoznia”.

Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette: a szeptemberi pozsonyi uniós informális csúcsértekezleten meg kell állapítani, hol tart az Európai Unió, diagnózist kell felálltani a közösség egészségi állapotáról. Fico az Európai Unió (EU) soros elnökségét betöltő Szlovákia nevében úgy vélte: az Európai Tanács pozsonyi csúcsértekezlete akkor lesz sikeres, „ha vesszük a bátorságot annak a kérdésnek megválaszolásához, hol is tart az EU a Brexit után, milyen is az egészségi állapotára vonatkozó diagnózis”, és olyan megoldások születnek, amelyek „a gyógyulásához vezetnek”. Leszögezte: a V4-ek aktívan akarják alakítani az EU politikáját, hiszen „az EU-n belül sikeres országokként számítanak, és nem akarnak csupán passzív megfigyelői lenni” a szervezetben zajló történéseknek.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a tájékoztatón úgy vélekedett, hogy egy közös európai hadsereg segítene a nemzetközi válságok kezelésében, többek között a határvédelemben. Sobotka szerint az Európai Uniónak olyan változásokra kellene összpontosítania, amelyeket „az európai lakosok megéreznek”, többek között a biztonság megőrzésére és az életszínvonal növelésére. Mint mondta, a visegrádi országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) abban érdekelt, hogy „koordinált módon lépjen fel” az Európai Tanács szeptember 16-án esedékes pozsonyi informális csúcsértekezletén.