Ötven cseh rendőr érkezett Budapestre a V4 -határrendészeti együttműködése alapján a déli határ védelmébe kapcsolódik be.

Összesen ötven cseh rendőr érkezett Budapestre , a kontingens a visegrádi négyek (V4 – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) határrendészeti együttműködése alapján a déli határ védelmébe kapcsolódik be.

Tasnádi László rendészeti államtitkár a csoport ünnepélyes fogadásán elmondta: a visegrádi országok elsőként reagáltak a globális kihívásra, a migráció jelentette problémára.

Fotó: fidesz.hu”A VISEGRÁDI ORSZÁGOK ELSŐKÉNT REAGÁLTAK A GLOBÁLIS KIHÍVÁSRA, A MIGRÁCIÓ JELENTETTE PROBLÉMÁRA.”

Hozzátette, hogy a magyar kormány időben eldöntötte: mindent megtesz, hogy megvédje a rábízott határszakaszt, ugyanakkor ez csak közös fellépéssel érhető el. „Így az önök segítsége nem csak gyakorlati, hanem szimbolikus jellegű is” – hangsúlyozta. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a schengeni szabályozás szerint senki nem juthat át a határon, akiről nem tudják, hogy ki és miért érkezett.

Szólt arról is, hogy a rendőrök csak a déli határszakaszt védhetik meg, de a probléma az egész világot érinti, így azt a kibocsátó országokban kell kezelni. A kvóták elosztásával, illetve Törökországgal való egyezkedéssel ez nem oldható meg – fűzte hozzá.

A magyar határőrségnek a cseh rendőrök a migránsválsággal összefüggésben már tavaly október közepétől december közepéig segítettek a schengeni határ védelmében. Újabb cseh rendőri kontingens küldését a budapesti kabinet a nyáron kérte a prágaitól. Csehország eddig Görögországnak, Szlovéniának és Macedóniának nyújtott hasonló segítséget.