Berki Krisztiánról nevezik el a lólengés egyik elemét

Berki Krisztiánról nevezik el a lólengés egyik elemét

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián tornászról nevezik el a lólengés egyik elemét.

„2008-ban mutattam be először a Thomas-orsót kápán. Londonban ezzel kezdtem a gyakorlatomat. Sok mindent elérhet egy sportoló, de az, hogy elemet neveznek el róla, talán a legnagyobb dicsőség a pályafutásában”, írta közösségi oldalán a 31 éves Berki.

Hozzátette: a Thomas-orsó jövőre már Berki-elemként szerepel a szakági kódban, és E-értékű erősséget kapott, ez pedig plusz egy tizedpontot jelent.

berkigyakorlat9.jpg

A magyar szövetség (MTSZ) vasárnapi tájékoztatása szerint a kápán végrehajtott orsó Thomas-körrel való kombinálását nevezik a jövő évtől Berki-elemnek. Mint írják, a nemzetközi szövetség (FIG) férfi technikai bizottságának vezetője, Steve Butcher – aki az elmúlt időszakban az MTSZ vendégeként többször is járt Budapesten – már korábban jelezte, hogy bekerül az új kódba ez az elem, de csak most vált hivatalossá.

„Nagyon szeretem ezt az elemet, a Berkit – még szoknom kell, hogy így használjam –, nagyon látványos, ugyanakkor nagyon nehéz és bonyolult is. Talán egy kezemen is meg tudom számolni, hogy az elmúlt évek nagy versenyein hány alkalommal mutattam be. Egyébként a világon egyelőre senki sem tudja megcsinálni rajtam kívül, egyszer láttam egy ázsiai versenyzőtől egy próbálkozást, de a felénél leesett” – mondta a magyar tornász.

7022_537x350.jpg

Elárulta: bár már az év elején megkezdte a felkészülést, egyelőre nincs olyan formában, hogy most be tudná mutatni a róla elnevezett elemet. „Ahogy közelednek majd a nagyobb nemzetközi versenyek, biztosan újra beépítjük a gyakorlatba, már csak azért is, mert így a kiinduló pontszámom változtatás nélkül is egy tizeddel magasabb lesz” – tette hozzá.

Korábban Magyar Zoltánról és Sivadó Jánosról is elneveztek egy-egy elemet lólengésben. Előbbi az 1972-es müncheni olimpián mutatta be először a Magyar-vándor névre keresztelt elemet, utóbbitól pedig az 1974-es várnai világbajnokságon láthatták első alkalommal a Sivadó-vándort.