A kínai kémek már a brit delegáció spájzában vannak a G20-on

Theresa Maynek paplan alatt kell öltöznie a G20-on

Nem mindennapi figyelmeztetést kapott az idén Kínában megrendezett G-20 találkozó alkalmából Theresa May miniszterelnök és a brit küldöttség. Kínai spionok szaglásznak utánuk, meztelenkedni veszélyes.

Maynek és a küldöttség többi tagjának ajánlott a paplan alatt átöltöznie – áll a biztonsági utasítások között, amelyet a miniszterelnök asszony maga is kézhez kapott, mielőtt elindult volna Kínába a világ vezetőinek vasárnap kezdődő konferenciájára. A kormány különösen sokat vár a látogatástól, mivel a Brexit nyomán várhatóan megrendülő brit-európai kapcsolatokat a kínai-brit kereskedelem megerősítésével kívánja kiegyensúlyozni.

May-643184.jpg

Egy whitehalli forrás szerint a biztonsági főnökök arra figyelmeztették az utazókat, hogy a szállodaszobákat, ahol elhelyezést kapnak, minden bizonnyal le fogják hallgatni a kínaiak. A lehallgatásba ma már a titkos videofelvétel készítése is beletartozik, így aki ettől tart, at jobban teszi, ha a paplan alatt öltözik át – hangzott a figyelmeztetés.

G.2o

Főleg a férfiakat figyelmeztették a brit kémzsargonban „honey trap”-nek nevezett eljárásra, azaz arra, amikor kémkedési szándékkal próbálja elcsábítani őket egy vonzó idegen. Angliában a fél évszázada zajlott Profumo-botrány óta ez igen kellemetlen téma – mint emlékezetes, a hatvanas évek elején egy szovjet kémnő csábította el magát a brit védelmi minisztert.

May-707024.jpg

Az MI5 igen komolyan veszi a nagy történelmi hagyományokkal rendelkező kínai kémkedést, amelyet a brit nemzetbiztonságra leselkedő legnagyobb fenyegetések között tart számon. Hivatalos kínai látogatáson járt küldötteknél gyakran bepróbálkoztak a kínaiak, és egy kormányközeli dolgozótól mobiltelefont és titkos dokumentumokat is loptak, miután elcsábították. Az eset Gordon Brown 2008-as pekingi látogatásakor történt.

A most May társaságában Kínába utazott illetékeseket ideiglenes mobilokkal látták el, és szintén ideiglenes e-mailcímeket kaptak arra az esetre, ha kínai hackerek megpróbálnák feltörni azokat. Megszívlelendő tanács mindenki részére, hogy semmiféle ajándékot ne fogadjon el, különösen elektronikai dolgokat ne, és ajánlatos tartózkodni az ingyenes számítógépes memóriakártyáktól, SIM-kártyáktól, sőt a mobiltöltőktől is.

PresidentXiJinping-643186.jpg

Dai Davis, a miniszterelnök biztonságáért is felelős Royalty and Diplomatic Protection Department volt vezetője így nyilatkozott: „Ha kémkedésről van szó, a kínaiak pariban vannak az oroszokkal. Ezek az emberek minden trükköt fel fognak használni, ami csak a nagykönyvben meg van írva. Akik Theresa Mayt elkísérik a G20 csúcsra, azokat ellátták tanácsokkal minden elképzelhető elővigyázatosságra vonatkozóan a kommunikációtól a szexuális viselkedésig.”

A G20 találkozó különösen fontos úgy brit, mint kínai szempontból, miután Theresa May ebben a hónapban dönti el, hogy kínai beruházással épül-e fel Hinkley Pointban az új atomerőmű. A kínaiak részéről ez százmillió fontos hozzájárulást jelent, amit többé-kevésbé már biztosra vettek, amikor a Downing Street közölte, hogy a megállapodást még egyszer átnézi. Ezt Peking zokon vette, Kína nagykövete zaklatott hangú cikket is írt a Financial Times-ba.

2015111315573821506.jpg

A G20-as találkozót Hangzsu városában tartják, és azon a világ húsz iparilag legfejlettebb országának vezetői tanácskoznak. Theresa May egyebek közt Barack Obama amerikai elnökkel is megbeszélést folytat. Első ízben mutatkozik be a csúcson Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. Számos ország vezetőivel, így a török, az olasz, a francia állam első embereivel tárgyal Angela Merkel német kancellár a szíriai és az ukrajnai helyzetről.