Mai születésnapos: David Broza, Izrael békehimnuszának szerzője

Mai születésnapos: David Broza, Izrael békehimnuszának szerzője

Izrael egyik világszerte legnépszerűbb, spanyol népzenétől ihletett rockénekese, aki évtizedek óta hiszi töretlenül, hogy van remény, mert a zene a béke hírnöke és a legvégén mindig a zene győz.

„A gyerekeknek szárnya nő/ és a seregbe repülnek/ és két év múlva/válasz nélkül jönnek vissza,/az emberek nyomás alatt élnek,/ indokot keresnek a további lélegzéshez/ és gyűlölet és gyilkosság közepette/a békéről beszélnek” – énekli Broza. De azért „rendbejönnek a dolgok, rendbejönnek, igen, néha kicsit megtörök/, de ma éjszaka/ ó ma éjszaka/ Veletek maradok” –hangzik a refrén. „Meg kell tanulnunk együtt élni/ az olajfák alatt/ a gyerekek nem fognak félni/nem ismernek bunkert, határokat! A sírokon majd fű nő/béke lesz és szerelem/ száz éve tart a háború/, de a remény eleven”. Az utolsó sor természetesen a hivatalos, „igazi” izraeli himnuszra utal, amely a Cionba visszatérés 2000 éves, nem szűnő reményéről szól, összekapcsolva hazaszeretetet és békevágyat. A „Béke éneke”, a Sir HaShalom mellett, amelyet Jichák Rabin is elénekelt énekelt percekkel a meggyilkolása előtt, ez a szám lett a másik nagy izraeli békedal.

Broza együtt készített 2013-ban, egy jeruzsálemi stúdióban albumot Mira Awaddal, az első arab énekesnővel, aki Izraelt képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon 2009-ben, a baloldali zsidó hip-hop zenekar, a Hadag Nahash tagjaival és egy ciszjordánia rapduóval: a címe Kelet-Jeruzsálem/Nyugat Jeruzsálem lett.

A ma 61 éves David Broza néha kicsit megtörik, elbizonytalanodik talán, de továbbra is hiszi és ígéri, hogy végül azért minden jóra fordul és azt is, hogy még ma este itt marad velünk.

Legyen így. Annál inkább rendben lesznek a dolgok, minél tovább marad.