Kósa Lajos:Nem csökken a migrációs nyomás Magyarország déli határán

Nem csökken a migrációs nyomás Magyarország déli határán, sőt annak fokozódása várható a jövőben – közölte Kósa Lajos.

Egyhangúlag támogatta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartását – jelentette be a testület elnöke Kontrát Károllyal, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatóján a bizottság pénteki ülése után.

A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy szeptember 9-én hatályát veszti a válsághelyzet elrendeléséről szóló kormányrendelet. A BM ugyanakkor megerősítette a bizottsági ülésen tartott beszámolójában, hogy további hat hónappal meg akarják hosszabbítani a válsághelyzetet, amit a honvédelmi bizottság egyhangúlag elfogadott. Az ülésen a baloldal képviselői nem voltak jelen – mondta Kósa Lajos, hozzátéve: a bizottság azt is támogatta, hogy háromezerrel nőjön a rendőrség állománya, amelyet teljes egészében a határvadász századok felállítására fordít a Belügyminisztérium.

„FONTOS, HOGY MAGYARORSZÁG ÉS A MAGYAROK BIZTONSÁGA NE PÁRTPOLITIKAI, HANEM NEMZETI ÜGY LEGYEN.”

Kontrát Károly kifejtette: a kormány fontosnak tartja, hogy Magyarország és a magyarok biztonsága ne pártpolitikai, hanem nemzeti ügy legyen. A válsághelyzet meghosszabbítást indokolva elmondta: a korábbi elrendeléshez vezető okok nem szűntek meg.

A BM parlamenti államtitkára egyúttal közölte: tavaly 1,5 millió bevándorló, idén eddig 300 ezer bevándorló érkezett az EU-ba. A Fidesz frakcióvezetőjének szavaira utalva megjegyezte: „nagyon nagy az utánpótlás”, Afrika partjairól naponta ezrek indulnak útnak a Földközi-tengeren Európa felé. Hozzátette: a török menekülttáborokban 3 millióan várakoznak.

Battonyára utalva az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy van olyan település hazánkban, amely kifejezetten kéri, hogy határvadász századot telepítsenek oda.

A 4200 illegális határátlépés miatt indított eljárás szintén indokolttá teszi, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbítsák 2017. március 8-ig – mutatott rá.