Gurmai Zita az MSZP nőtagozatának elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján

Mérsékeljék a nemek közötti bérszakadékot!Mérsékeljék a nemek közötti bérszakadékot!Az MSZP átfogó koncepció elkészítését sürgeti a nemek közötti bérszakadék mérséklésére.

Gurmai Zita, pártunk országos elnökségi tagja, nőtagozatának elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be, mert igazságtalannak, gazdaságilag károsnak és elfogadhatatlannak tartják, hogy ugyanazért a munkáért a férfiak több fizetést kapnak, mint a nők. Az indítvány elfogadásával az Országgyűlés arra kötelezné a kormányt, hogy készítsen átfogó koncepciót a nemek közötti bérkülönbség csökkentésére.

Gurmai szerint a bérolló összecsukásával enyhíteni lehetne a munkaerőpiaci problémákon, mert több nő vállalna munkát. Míg a férfiak az uniós átlagban 16,1 százalékkal kapnak több bért ugyanazért a munkáért, addig Magyarországon ez az arány 20 százalék – tette hozzá, jelezve: a nőtagozat csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség kampányához, amelyet a nők és a férfiak közti bérkülönbség felszámolására indítottak, és reméli, más pártok is csatlakoznak ehhez.

mszp