10 napos rendezvénysorozattal RAJTolt a Don Bosco Sportközpont Kazincbarcikán

„LÉGY VIDÁM ÉS TEDD A JÓT!”

10 napos rendezvénysorozattal RAJTolt a Don Bosco Sportközpont Kazincbarcikán

lázár barcikán 2

Mintegy 2 milliárd forintos beruházás eredményeként jött létre a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont, amely 2016. szeptember 2-án nyitotta meg kapuit. A szalézi szerzetesrend által megálmodott 3000 négyzetméteres központ legfőbb célja az lesz, hogy az úgynevezett „Don Bosco megelőző módszerrel” a vidámság jegyében a szabadidő hasznos eltöltésére ösztönözze a fiatalokat. A sportközpontban két középiskola testnevelés óráit tartják majd, de ugyanúgy nyitva lesz a városlakók számára sport és szabadidős tevékenységek eltöltésére is. A nyitóünnepségen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is.
lázár barcikán

 A létesítmény megnyitása apropóján rendezett 10 napos eseménysorozat részeként színpadra lép többek közt a fiatalok körében oly népszerű Wellhello nevű formáció is, de látványos újcirkuszi produkcióval, színházi előadásokkal, koncertekkel és egyéb kulturális, valamint sporteseményekkel is találkozhatnak az érdeklődők. A színes programcsomagban minden korosztály megtalálhatja a kedvére való csemegét.

Egyházi kezdeményezésre, kormányzati támogatással jött létre a mintegy 2 milliárd forint összköltségű, szalézi szerzetesrend alapítójának nevét viselő Don Bosco Sportközpont Kazincbarcikán, amely a térségben egyedülálló multifunkcionális létesítményként, modern eszközökkel felszerelten és wifi elérhetőséggel ellátott, legfőképpen a fiatalok által is kedvelt úgynevezett „agóraként” kíván működni. A kezdeti tervek, amelyek akkor még a szerzetesrend által fenntartott két tanintézmény, a Don Bosco Szakképző Iskola, valamint a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai számára felépített tornatermet jelentették, végül igazi közösségi térként öltöttek testet. A Sportközpont létrehozásával a szaléziak célja az volt, hogy egyrészt az úgynevezett „Don Bosco megelőző módszer” jegyében a vidámság és a szabadidő hasznos eltöltésével neveljék és oktassák a fiatalokat, egy olyan helyet teremtsenek, ahol derűs légkörben vidáman beszélgethetnek egymással fiatalok és felnőttek, művelődhetnek, jó barátságban és hangulatban tölthetik el együtt szabadidejüket a városlakók. A 3000 négyzetméteres alapterületű Don Bosco Sportközpont nemcsak a két iskola mindennapos testnevelési és diáksportköri foglalkozásainak ad majd otthont, hanem méretének, kialakításának köszönhetően számos olyan teremsportág gyakorlására is lehetőség nyílik, amelyre eddig a térségben nem volt lehetőség. A modern épületkomplexumban a küzdőtéren kialakított szabványméretű kosár-, kézi-, röplabda- és futsal pályák mellett közösségi és rekreációs terek – bowling és fallabda pályák, edzőterem, szauna, információs fal, szabadidős terasz, büfé és egy 300 fős rendezvényterem is rendelkezésre áll majd. A mobil lelátósorokkal összességében 900 fős ülőhely áll rendelkezésre. Ilyen jellegű és méretű sportlétesítmény, amelyben akár nemzetközi mérkőzések, versenyek is megrendezhetők, legközelebb Miskolcon van, így tehát abszolút hiánypótló az intézmény.

P. Vitális Gábor SDB, kazincbarcikai plébános, a szaléziak tartományfőnöki helyettesének elmondása szerint az átadott intézmény a reggeli óráktól kezdve körülbelül 16 óráig a két iskola tanulói számára megtartott testnevelés-oktatásnak ad otthont, ezt követően pedig a városlakók „vehetik birtokba” a csarnokot, míg a közösségi és rekreációs terek már a délelőtti óráktól egészen késő estig nyitva állnak a nagyközönség számára.

A Don Bosco Sportközpont átadása alkalmából szervezett nagyszabású programdömping során nemcsak formabontó tanévnyitón vehettek részt a diákok és a meghívottak, amelyen Caramel és Szabó Balázs bandája gondoskodott az emlékezetes tanévkezdésről, hanem egyebek mellett olyan nagynevű színházi társulatok, mint az Experidance Produkció és a Magyarock Dalszínház is bemutatkozik. A többnapos rendezvény alatt pedig körtúrák keretében ismerkedhetnek a vendégek a környéken egyedülálló sportkomplexummal, miközben számos olyan kulturális és sporteseménybe is betekinthetnek, mint a Don Bosco Nemzetközi Röplabda Kupa, Kézilabda Show, vagy a Középiskolások Sport és Ügyességi Vetélkedője, amelyen együtt szurkolhatnak kicsik és nagyok.

A Don Bosco Sportközpont Kazincbarcikán 2016. szeptember 1-jén kezdődő, 10 napon át tartó programsorozattal, izgalmas produkciókkal, tartalmas beszélgetésekkel, és a szeptember 2-án megtartott ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kitárta kapuit az érdeklődők előtt, gyakori és vidám hangulatú viszontlátás reményében.

 

A fotókat Balázs Kitti készítette.