Szorosabb lesz az angol-francia együttműködés

Nagyobb biztonságot ígérnek Calais-ban

Szorosabb lesz az angol-francia együttműködés

Bernard Cazeneuve francia és Amber Rudd brit belügyminiszter párizsi találkozóján megegyezett abban, hogy szorosabban együttműködnek a Calais-ban kialakult tarthatatlan helyzet javítása érdekében.

cazene.jpg

Segélyszervezetek és a helyi prefektúra szerint is túlzsúfolttá vált a Calais-ban elburjánzott migránstábor, ahova június óta ismét nagyobb számban érkeztek Angliába tartó illegális bevándorlók.

A francia belügyminisztérium szerint mintegy 7 ezren élnek a Dzsungel” néven is ismert táborban, amelynek déli részét márciusban felszámolták a hatóságok. A segélyszervezetek szerint legalább 9100-an vannak.

calais-migrants.jpg

A két belügyminiszter közös közleményük szerint elkötelezték magukat a La Manche csatorna alatti alagút és a kompkikötő biztonságának megerősítése mellett. A brit hatóságok eddig 100 millió eurót folyósítottak erre. „Ezenkívül a francia hatóságok ezer rendőrt és csendőrt biztosítanak éjjel-nappal az esetleges behatolások megakadályozására” – tették hozzá.

calais-migrants-5.jpg

Amber Rudd párizsi látogatásának fő célja az volt, hogy a francia kormány megerősítse: a Brexit nem kérdőjelezi meg az angol-francia megállapodást az illegális bevándorlás visszatartásáról. A két ország 2003-ban Le Touquet városában írta azt a határőrizeti egyezményt, amelynek értelmében a britek a francia oldalon végzik el a határellenőrzést a migránsok visszatartása érdekében. A minap Nicholas Sarkozy volt elnök állt ki amellett, hogy Franciaország mondja fel a szerződést és eressze rá Angliára az illegálisokat.