Emlékművet állítottak a holokauszt kisbéri áldozatainak

Emlékművet állítottak a holokauszt kisbéri áldozatainak
– Emlékművet állítottak  a holokauszt helyi áldozatainak a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren, ahonnan százharminc zsidót deportáltak Auschwitzba a második világháború idején – közölte a Miniszterelnökség a BPI-vel.

z_banner_300x250

A Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány kezdeményezésére felállított emlékműnél Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára arra hívta a figyelmet: a vészkorszak embermentőinek példája segítheti a ma emberét abban, hogy mindig kész legyen jót tenni a körülötte lévőkkel, legyen ereje és bölcsessége újra és újra jól dönteni, az életet szolgálni .
Az 1944-es összeírás szerint a kisbéri Zsidó neológ hitközségnek 133 tagja volt, nekik májusban be kellett költözniük a zsinagógába. Innen vitték őket Komáromba, majd Auschwitzba. A háború végén már csak hét zsidó élt a településen .
„Miközben elhurcolt, megalázott és elpusztított honfitársainkra emlékezünk, jelentős erőfeszítéseket kell tennünk egy olyan emlékezetkultúra kialakítására”, amely egyaránt törekszik arra, hogy méltóan emlékezzen a 20. századi diktatúrák valamennyi áldozatára, ugyanakkor a jövő nemzedékei elé a mártírok bátorságát, és az áldozatokkal szolidáris segítők, embermentők „cselekvő szeretetét” állítsa példaként.
A kormány ezért szentelt emlékévet a holokauszt áldozatainak, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak, valamint kezeli kiemelten az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját is .Az eseményen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója Zoltai Gusztáv is megjelent ,valamint HDKE vezetője Prof. Dr. Szita Szabolcs

 

BPI.hu