Keresztény voltam Európában

Keresztény voltam Európában

Kovács Tamás történész egy most megjelent könyvről beszélt és arról, mennyiben tud segíteni egy memoár a múlt megértésében.

k.v.e

Egy újból megjelent könyv, Salamon Mihály Keresztény voltam Európában kapcsán kérdezem, de előtte arra lennék kíváncsi, hol dolgozik, mivel foglalkozik.

A Magyar Nemzeti Levéltárban dolgozom, az 1945 előtti főosztály helyettes vezetőjeként.

A már említett Salamon Mihály könyv most jelent meg újból, de mi volt az indoka ennek?

A történettudománynak, a történetirodalomnak van egy olyan hiátusa Magyarországon, mely szerint nem tudjuk, hogy külföldön mi is jelenik meg. Tudni kell, az elmúlt ötven évben számos memoár jelent meg külföldön, akár Izraelben, akár az Egyesült Államokban, amelyek a magyar történelemhez elég sokat tudnak hozzáadni. Salamon Mihály könyve, amely egyfajta memoáremlékezés, amit a szerző a negyvenes évek végén vetett papírra. Ma, amikor újragondoljuk azt, hogy Magyarország 1944-45-ben milyen állapotban volt, milyenek voltak az akkori életviszonyok, akkor nagyon is érdemes fellapozni egy ilyen életszagú könyvet.

Ez a kötet már megjelent Izraelben, most pedig Magyarországon, a kötet szerkesztője Vámos György volt, aki egy tanulmányt is írt a kiadáshoz. Önök miben segítették a megjelenést?

Elláttuk lábjegyzetekkel, hiszen abból kell kiindulnunk, hogy az átlagolvasó nem tudja fejben követni a leírt eseményeket, valamint a könyvben rengeteg név is szerepel, a mi feladatunk volt beazonosítani őket, szerencsére a döntő többségét sikerült is.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. július 29-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.