Fónagy János „Nekem Mád a magyar zsidó megújulást jelent…”

„Nekem Mád a magyar zsidó megújulást jelent…”

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Mádról és a zsidó élet megújulásáról beszélt.

 

 

Önnek mit jelent Mád?

Nagyon sokat, már azért is, mert életem jelentős részét Borsodban éltem le. Ide most emlékezni jöttem a barátaim közé ide Mádra, a magyar zsidóság megújulásának egyik nagyon szép helyszínére. Láthatjuk az ország egyik legszebben helyretett zsinagógáját, de már a rabbiház is felújítva látható, amely épület a magyar építészeti lexikonokban is szerepel. Ám ezek még csak kövek. Visszatérve a kérdésére, nekem Mád a magyar zsidó megújulást jelenti, nem csak az épületekben, hanem az emberekben, akik ma eljöttek ide. Ők testesítik meg mindazt, amiről ma beszélünk, a megújulást, a magyarországi zsidó kultúrát, a hagyományokat, köztük sokan a magyarországi zsidó hitéletet. Nekem meggyőződésem, ami reményt is ad, látva a sok fiatalt, hogy Mád lehet a magyarországi zsidó megújulás egyik legfontosabb bázisa.

A szülei mit szólnának most, hogy Ön zsidóként a zsidók között van Mádon?

A szüleim nem voltak zsinagógába járók, de mellette tudatos zsidók voltak, sorsuk is ehhez igazodott. Szerintem, ha nem is örömmel, de elégtétellel néznék, hogy Magyarországon az elmúlt száz év minden eseménye mellett és után sor került erre a rendezvényre, ahogy a sok embernek is örülnének. Ahogy annak is, hogy a gyermekük – már korosan – szeretettel hívott ember, aki nem vendégként, hanem ide tartozóként jött.

Most indult el a Heti Tv, Magyarország első zsidó közösségi televíziója. Mi a véleménye erről?

Először is gratulálok, mert tudom, hogy mennyi munka áll mögötte, remélem, hogy nem csak a magyarországi zsidóság életéről ad számadást, hanem az országnak, majd a világnak is bemutatja majd azt a virágzó zsidó életet, amely ma Magyarországon van.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter