„A túlélők sorsa a további évek folyamán is biztosítva lesz…”

„A túlélők sorsa a további évek folyamán is biztosítva lesz…”

Szabó György, a Mazsök kuratóriumának elnöke Mádon a közalapítványról beszélt.

 

 

 

Kérem, beszéljen a mostani eseményről!

Most kerül sor a mádi rabbiház avatására, ez egy nagy esemény itt Tokaj-Hegyalján, ahol már történtek nagyobb szabású más események is, legyen szó Bodrogkeresztúrról, Olaszliszkáról vagy éppen Mádról. Ezen a környéken a Holokauszt előtt a magyarországi zsidó élet egyik nagy központja volt.

Milyen érzés egy a Holokauszt után született embernek az utolsó mádi rabbi fiaival együtt imádkozni?

Nagyon nagy élmény, már azért is, mert nagyapán a környékről, Tállyáról származik. Nekem már volt szerencsém korábba is itt imádkozni, nyilvánvalóan ez a mostani egy óriási esemény, hiszen ma a családok térnek vissza, ahogy az elpusztított örökség is visszatér.

Ön a Mazsök elnökeként nemrégiben járt Amerikában azért, hogy a magyarországi Holokauszt túlélők sorsán segítsen.

Nagyon remélem, hogy a túlélők sorsa a további évek folyamán is biztosítva lesz, ahogy azt is, hogy a további támogatások is maradéktalanul megérkeznek Németországból a számukra. Az egyik támogatás tekintetében egy kisebb növekedés is tapasztalható.

Akkor a kormány a továbbiakban is betartja a párizsi békeszerződésben foglaltakat?

Ezt a részét mindenképpen.

A Mazsöknek más feladatai is vannak, gondoskodik több emberről is a badacsonytomaji üdülőjében.

Jelen pillanatban is nyaralnak zsidó honfitársaink is az üdülőben, ez az első nyár az elmúlt három évben, amikor szinte teljes foglalással működik az üdülő, nagyon bízom abban, hogy a jövőben még népszerűbb lesz.

Mint hallani lehet, a Mazsök gyászol is.

Valóban, sajnálatos módom a közalapítvány felügyelőbizottságának elnöke, Eliezer Gilad elhunyt, ez nagy veszteség a magyar és a világ zsidóságának. Olyan legenda távozott, aki az izraeli történelemben az entebei túszejtő akciónak és számos más eseménynek is a részese volt.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter