Orbán Viktor és a tábornoki kar jelenlétében tette le a tiszti esküt , mintegy 210 végzett hallgató

Minél inkább sikerül megőrizni a rendet és a rendezettséget Magyarországon, annál nagyobb mértékben javul majd hazánk pozíciója a nemzetek versenyfutásában – mondta Orbán Viktor.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepséget tartott vasárnap. A mintegy 210 végzett hallgató Orbán Viktor és a tábornoki kar jelenlétében tette le a tiszti esküt.

A polgári világ alapját jelentő rendet fenntartani és megőrizni, többet jelent egy munkahelynél; önök a hazát szolgálják, és ez nem munkahely, nem állás, hanem hivatás – jelentette ki ünnepi beszédében a miniszterelnök. Hangsúlyozta, aki a haza hívó szavának engedelmeskedik, bátor ember, ez a tulajdonság pedig a családból származik. A kormányfő köszönetet mondott a tisztek szüleinek, nagyszüleinek, majd az egyetem oktatóinak is.

Leszögezte, egyenruhásaink az elmúlt években nagyszerű teljesítményt nyújtottak. 2010-ben még az volt a célunk, hogy Magyarországon az egyenruha ne félelmet, hanem tiszteletet keltsen a becsületes emberekben, ma már ott tartunk, hogy a tisztelet mellé a köszönet és a hála érzése is társul – hívta fel a figyelmet.

Úgy fogalmazott, Magyarország, a magyar emberek ma a rendet képviselik az egyre inkább rendetlenné váló Európában. Szavai szerint Európa számos vezetője nem vállalja a küzdelmet az újkori népvándorlás, a beözönlő törvénytelen és törvénysértő migránsáradattal szemben. Mi éppen az ellenkező irányba indultunk el: az elmúlt években magyarok milliói kapták vissza abba vetett hitüket, hogy hazánk élhető és biztonságos hely – jegyezte meg.

„ÚJRA KELL ÉS ÚJRA IS FOGJUK GOMBOLNI AZ EURÓPAI KABÁTOT.”

A Brexit kapcsán arról beszélt, az Egyesült Királyság polgárai nem kérnek többé a kioktatásból, elegük lett a bizonytalanságból, a bénultságból, a tettek nélküli szóözönből, és abból, hogy lassan nem érezhették magukat otthon Európában. Aláhúzta, az unió most gyorsan meg fog változni. Újra kell és újra is fogjuk gombolni az európai kabátot – tette hozzá a kormányfő.

Rámutatott, napjainkban előfordulhat, hogy hetek alatt akár százezres nagyságrendben megostromolják a határainkat illegális migránsok, az unió határai mentén virágzik az embercsempészet. Sokan rettegésben élnek a terrorizmus árnyékában, terjed a kiberbűnözés, a klímaváltozás kihívásai pedig folyamatos kihívás elé állítják a katasztrófavédelem szakembereit – sorolta, egyúttal leszögezve: a mai rendetlen Európa képtelen megoldásokat találni.

A miniszterelnök kijelentette, rend, rendezettség nélkül nincs gazdasági növekedés, nincsenek beruházások, nincsenek fejlesztések, és nincs jó élet. Minél inkább sikerül önöknek megőrizni a rendet és a rendezettséget Magyarországon, annál nagyobb mértékben javul majd hazánk pozíciója a nemzetek versenyfutásában – intézte szavait a tisztekhez.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évben a rendvédelem terén sok változás történt, létrejött a határrendészeti igazgatóság és a kiberbűnözés elleni osztály, valamint átszervezték a katasztrófavédelmet. A bűnüldöző és rendészeti szervek munkájának eredményeként Magyarország elérte, hogy tartós rend legyen az országban – emelte ki.

Szólt arról is, hogy a kormány egzisztenciális biztonságot, kifizetődő, biztos jövőt nyújtó életpályát szeretne a most végzett hallgatóknak nyújtani. Jelezte, sok kihívás előtt állnak az egyenruhásaink, várhatóan az aktív évtizedeik nem lesznek könnyűek, ilyenkor azonban gondoljanak arra, hogy egy nagyszerű országot és annak jóravaló polgárait szolgálhatják. Kérem szolgáljanak és védjenek becsülettel – zárta szavait Orbán Viktor.