Egy éjszaka a sokszínű magyar zsidósággal

Egy éjszaka a sokszínű magyar zsidósággal

Forrás : mazsihisz.hu

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre került a Múzeumok Éjszakája. A Szombat kimenetelét követően a Dohány zsinagógába, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába, és a Magyar Zsidó Múzeumba látogathattak el az érdeklődők. Utóbbi helyszínen lehetőség nyílt beszélgetni rabbinikus témában is.


muzej_2016_1.jpg

A kérdésekre dr. Verő Tamás, a Frankel zsinagóga rabbija válaszolt, de egy beszélgetés keretében Darvas István, a Bét Jehuda rabbija is beszélt halachikus témákról.

A Rumbach zsinagógában Rubin Eszter, Barhesz című könyvéből készült monodrámát hallhattuk Csákányi Eszter színésznő előadásában, amelyet írónő által készített barchesz kóstoló követett.

muzej_2016_2.jpg

A fenti programokon kívül a Zachor Alapítvány diák önkénteseinek jóvoltából sétán vehettek részt a Múzeum Éjszakájára kilátogatók a régi zsidó negyedben, valamint a Dohány zsinagóga előtti színpadon a Jazzrael zenekar, Malek Andrea, és Bíró Nóra szórakoztatta a közönséget.

zachor_s__t__k.jpg

Idén is sok ezer ember döntött úgy, hogy él a lehetőséggel, és megismerkedik a budapesti zsidóság múltjával, jelenével, és az éjszakát a sokszínű magyar zsidósággal tölti.

muzej_2016_4.jpg

A Holokauszt Emlékközpont, és egyben a Páva utcai zsinagóga is csatlakozott a Múzeumok éjszakájához. A Páva utcában már este hat órakor elkezdődtek a programok, klezmerzenével, hóra táncházzal, majd este tárlatvezetés, filmvetítés, vallási vetélkedő, és zenés koncert szerepelt a programban.

Az eseményen készült képes beszámolónkat ide kattintva tekintheti meg.