Ünnep és búcsú

Ünnep és búcsú

Ilan Mor beszéde Izrael Állam függetlenségének 68. évfordulója tiszteletére rendezett gálaesten.

 

Mindenkit szeretettel köszöntök, szívből örülök annak, hogy együtt ünnepeljük Izrael Állam függetlenségének 68. évfordulóját!

Feleségemmel együtt és Izrael Állam Nagykövetségének minden munkatársa nevében szeretném üdvözölni mindannyiukat abból az alkalomból, hogy együtt ünnepelhetjük Izrael függetlenségének 68. évfordulóját. Ez az ünnep egyben arra is alkalmat nyújt, hogy búcsút vegyek Önöktől.

Izrael függetlenségének napja mindig alkalom az ünneplésre, hiszen államunk története egy három és fél évezredes kötelékről szól, ami egy vidéket, egy nyelvet, egy népet és egy eszmét egyesít. Ma is sokan csodálják világszerte azt a tényt, hogy kétezer évnyi száműzetés, valamint hetven évvel a halál völgyének megjárása után, visszatértünk történelmi őshazánkba, ahol újra megalapoztuk államunk szuverenitását, azóta pedig az élet, a sokszínű fejlődés és kreativitás tisztelőiként biztosítunk egyenlő jogokat minden állampolgárnak. A mai estén, amikor is az Izrael Állam által jelképezett sokszínűségre és egyenlőségre gondolunk, egyúttal megemlékezünk a zsidóságot a cigánysággal összekötő fájdalmas kapocsról is, ami mind Magyarországon, mind Európa más vidékein is összeköt. A cigány kultúra gazdag hagyomány előtti tisztelgésként a világhírű 100 Tagú Cigányzenekart kértem fel a mai alkalomra.

Izrael napjainkban a modernizáció fénysugara és úttörője minden téren, az innovációtól, a tudományon, az orvosláson, a technológián át, a genetikáig. Csakúgy, mint a mezőgazdaság, az oktatás, a kultúra területén. Bár erőszakos szomszédaink újra és újra életünkre törnek és létünket olyan veszélyek fenyegetik, amelyekhez foghatóakkal más országoknak nem kell szembenéznie, mi mégis kitartunk amellett, hogy hazánkat benne élve felvirágoztassuk, közben békejobbot nyújtva a mellettünk élőknek.

Izraelt és Magyarországot nagy jelentőségű történelmi kapcsolatok és közös érdekek kötik össze egyaránt. Országainkkal közösen európai értékekre, egyetértésre, barátságra alapuló jövő felé építésre törekszünk. Magyarországon van Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége, akik sajátos módon erősítik kétoldalú kapcsolatainkat, éppúgy, ahogy azt a magyarul beszélő izraeliek is teszik.  Mindkét közösség szilárd hidat képez a két ország és a két nép között.

Izrael nagyra becsüli Magyarországnak a nemzetközi fórumokon nyújtott támogatását, különös tekintettel az Európai Unióra. Magyarország folyamatosan arról tesz tanúbizonyságot, hogy megérti Izrael biztonsági szükségleteit s minden esetben támogatja Izrael Állam biztonságos, elismert határok közötti létezését. Mivel a Közel-Keleten és Európában is szembe kell nézni az iszlamista terrorizmussal, a két ország között ezen a téren is fontos együttműködési lehetőségek állnak. Ezeket meg kell ragadni! A jövő generációinak, mind Izraelben, mind pedig Magyarországon folytatniuk kell országaink, nemzeteink közti kiváló kapcsolatok ápolását, fejlesztését.

Megtiszteltetés volt számomra, hogy az elmúlt öt évben én lehettem Izrael Állam magyarországi nagykövete. Büszkén mondhatom, hogy ezen időszak alatt országaink tovább bővítették és még jobban elmélyítették baráti kapcsolataikat, együttműködésüket a politika, a gazdaság, a kultúra, az igazságügy terén is, miközben együtt dolgoztak a jogállamiság fejlesztése, a tanárképzés, a felsőoktatás, valamint a harmadik országoknak nyújtott segítségnyújtás terén.

Nagy örömömre volt alkalmam bejárnom Magyarország sok-sok táját, találkoztam fiatal és idős magyarokkal, diákokkal, dolgozókkal, különböző vallások híveivel, sokféle szakma gyakorlóival. Megismerhettem élettörténetüket, álmaikat, vágyaikat, miközben bemutathattam nekik a modern Izrael Állam valós történetét. Magyarországon töltött szolgálatom alatt a fontos küldetést a legjobb tudásom szerint odaadással és élvezettel teljesítettem. Hiszek a feladat fontosságában és abban, hogy ez előnyére válik Izraelnek és Magyarországnak egyaránt, az izraelieknek és a magyaroknak is. Mindezt a magam módján tettem, a saját utamat jártam.

Engedjék meg, hogy köszönetet mondjak a barátságokért és azért a támogatásért, amelyet országomnak, népemnek és személyemnek is nyújtottak az elmúlt öt évben. Most pedig feleségemmel együtt búcsúzom Önöktől. Eljött a búcsú ideje.

Idén nyáron hazatérünk családunkhoz és magunkkal visszük azokat a csodálatos emlékeket, amelyek Magyarországra és az itt szerzett barátokra emlékeztetnek minket, ám a leküzdött nehézségeket sem feledjük. Hiányozni fognak, ahogy Magyarország is.

Önöknek, szeretteiknek és egész Magyarországnak kívánok jó egészséget és boldog jövőt! Éljen soká Izrael és Magyarország, Magyarország és Izrael barátsága! .