Hantech: Mesterek és tanítványaik

Hantech:Mesterek és tanítványaik

A világcégek számára készített mezőgazdasági részegységek minőségi előállításához két dologra van szükség: hozzáértő szakemberekre és korszerű termelő-berendezésekre. A Csornai Hantech Gépgyártó és Forgalmazó Zrt. felismerve ezt az igényt, 2000-ben döntött úgy, hogy gyakorlati képzőhelyet kínálva, beszáll a szakmunkásképzésbe. A vállalat még abban az évben együttműködési megállapodást kötött a csornai Kossuth Lajos Szakiskolával. Az iskola az elméleti, a Hantech a gyakorlati képzést kínálja a pályaválasztó fiatalok számára.

Erről és a lehetőségekről kérdeztük az iskola vezetőjét és a diákokat.

Göncz Tibor, a Kossuth Lajos Szakiskola igazgatója: Három éve kapcsolódtunk be a duális képzésbe, az egyik fő területünk a fémipari képzés, ipari gépész és gépi forgácsoló szakmákban. Szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis a 9. évfolyamos gyermekeink a Hantech Zrt. telephelyén található vállalati tanműhelyben vannak gyakorlaton, ezért ők már a 9. osztályban tanulói szerződéssel rendelkeznek. Második félévtől, mivel mind a kettő szakma, a gépi forgácsoló és az ipari gépész az hiányszakma, ezért ők a minimálbér 20%-a felett, a tanulmányi eredménytől függően 10-30 ezer forint közötti ösztöndíjban részesülnek. A 10-11. osztályban a Hantech Zrt. telephelyén vesznek részt gyakorlati képzésben, a legmodernebb gépeken találjuk meg a fiatalokat. A végzés, a szakmunkásvizsga letétele után, szakmával a kezükben nagyon sok fiatal helyezkedik el a Hantech Zrt-nél.

Megkérdeztük a diákokat is.

Szerinted mennyire tartozik hozzá a gyakorlati tudás ahhoz, hogy jó szakmunkás váljon belőled?

Burus Károly: Szerintem teljes mértékben hozzátartozik, mivel ha nincsen megfelelő gyakorlatunk, akkor legközelebb, amikor dolgozni megyünk a gyárba, nem fogunk olyan darabot termelni, ami éppen megfelel a célnak.

Ha befejezted a szakmunkásképzőt, akkor hol fogsz dolgozni, mik a terveid?

  1. K.: Még csak kilencedikes vagyok, még van két évem, de egyáltalán nem kizárt, hogy a Hantech Zrt-nél maradok.

Minek tanulsz?

Szakolczai Krisztofer: Itt a Kossuth Lajos Szakiskola 10. osztályába járok, gépi forgácsolónak tanulok.

Miért ezt a szakmát választottad, volt, aki ezt tanácsolta Neked?

Sz. K.: Azért választottam ezt a szakmát, mert egyfelől jól lehet vele keresni, az egyik családtagom ajánlotta nekem.

Ha a mai nyolcadikosoknak kéne mondanod valamit, akkor miért válasszák ezt a szakmát?

Sz. K.: Csak azt tudom mondani, hogy válasszák nyugodtan, nagyon jól megfizetik és sok helyen keresik a gépi forgácsolókat.

Te miért választottad ezt a szakmát?

Bognár Dániel: Én már tizedikes vagyok, azért választottam ezt a szakmát, mert a családban már van egy forgácsoló, ő mondta, hogy próbáljam meg, hátha megtetszik, hátha menni fog.

Hogy képzeled el a jövődet, itt maradsz a Hantech-nél?

  1. D.: Még gondolkodom ezen, én nagyon szeretnék itt maradni.

Te hogy kerültél ebbe a szakmába?

Orbán Dominik: Nekem az unokatestvérem mondta el, hogy érdekes ez a szakma, az, amikor a gép dolgozik és leválasztja az anyagot.

Milyen lehetőséged lesz az elhelyezkedésre, ha végzel az iskolában, ha megszerzed a gyakorlatot?

  1. D.: Az apukám is ebben a szakmában dolgozik, ő mondta, ha végzek, akkor elmehetek mellé dolgozni.

Szerinted mi a szép a gépi forgácsolásban? Ha találkozol egy nyolcadikossal, mit mondanál neki, hogy idejöjjön és ezt tanulja?

Karika Márió: Én azért választottam ezt, mert a családomban több embernek is ez a szakmája, ők mondták, hogy ez egy remek szakma, érdekes. A legtöbb szakmában ma már gépek dolgoznak, de itt az ember saját maga készíti el a munkadarabokat, ebben azért van egy kis élvezet is?

Jó gyakorlati hely a Hantech?

  1. M.: Szerintem remek gyakorlati hely, az oktatók megtanítanak mindent, segítenek bármiben?

Te hogyan kerültél ide?

Drobál Tibor: Én 2014-ben fejeztem be az iskolát, a szakmát megszereztem és idejöttem dolgozni?

Milyen a fizetésed, elégedett vagy?

  1. T.: Én meg vagyok vele elégedve.

Tudnád a mai fiataloknak ajánlani, hogy itt tanuljanak?

  1. T.: Ez egy jó szakma, így mindenképpen.

Az elmúlt 16 évben a gyakorlati képzésben résztvevők száma évről évre emelkedett, mára már elérte a 84 tanulót. Szeptembertől várhatóan 100 diák számára kínál gyakorlati helyet a Hantech. A végzettek jelentős része a vállalatnál biztos munkahelyet kap, de a környező cégek is számíthatnak a frissen végzett szakmunkásokra.