Elköszönt a nagykövet

Elköszönt a nagykövet

2016. április 28. 11:57 Mihályka Gyula

 

KECSKEMÉT Ilan Mor 2011 óta Izrael rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete augusztusban visszatér hazájába. Kedden búcsúlátogatáson járt Kecskeméten.
  A képre kattintva megnézheti a galériát!<br><i>Fotók: Bús Csaba</i>A képre kattintva megnézheti a galériát!
Fotók: Bús Csaba

Ilan Mor először a Kecskeméti Főiskola GAMF Karán tartott előadást. Az 1948-ban létrejött Izrael kialakulásáról beszélt. A fiatal állam mindeddig sikerrel küzdött meg a terrorizmus és a létét fenyegető háborúk rémével, de a mostoha körülmények ellenére mégis elsők közt támogatja a világ más, katasztrófa sújtotta térségeit. Izrael az elmúlt néhány évtizedben olyan forradalmi eljárásokat dolgozott ki, melyek által rövid időn belül a világ egyik vezető gazdaságfejlesztő nagyhatalmává vált.

A nagykövet ezután a Kecskeméti Magyar Izraeli Baráti Társaság meghívására a Kiskőrösi úti Hírös Konferenciaterembe látogatott. Itt a Kecskeméti Hit Gyülekezete zenekara izraeli dalokat adott elő, majd Arató Ádám, a gyülekezet pásztora köszöntötte a nagykövetet és Mák Kornél alpolgármestert.

A lelkész a magyar keresztények nevében megköszönte a Bibliát a zsidóságnak, mely a kultúránk alapja. Ilan Mor 5 éves munkásságát is megköszönte, kiemelve azt, hogy a nagykövet sokat járt vidéken, ahol talán kicsit erősebb az antiszemitizmus, mint a fővárosban.

Ezt követően egy, a Hit Gyülekezetéhez tartozó fiatalember mesélte el megtérésének történetét. Norbert elmondta, hogy gyermekként katolikus nevelést kapott, szélsőjobboldali eszmékkel táplálva. Később az iskolában szkínhed és náci mozgalmakba sodródott, zsidó- és cigánygyűlölő volt. Húgáék elkezdtek a HIT Gyülekezetébe járni, és első gyermeküknek Áron lett a neve. A zsidó név miatt Norbert elfordult húgáéktól és szüleivel is megromlott a viszonya. Később öngyilkos próbált lenni, hídról akart leugrani egy kamion elé. Utoljára még megszólította Istent: ha van, jelezzen. – És Isten jelzett – mondta a fiatalember. Öröm és boldogság töltötte el, majd megszerette a cigányokat és a zsidókat. Ma már három gyermeke van, mindhárom bibliai nevet kapott.

Ilan Mor elképesztőnek nevezte a történetet és arra biztatta Norbertet, és a gyülekezet valamennyi tagját, hogy látogassanak el Izraelben, mely biztonságos állam. Derültséget keltve hozzátette, egyet ne próbáljanak megérteni: az izraeli politikát. Később „egyenlített” azzal, hogy ő sem értette meg a magyar politikát.

– A főztötök, az ételetek nem fog hiányozni, mert az annyira jó, hogy már rossz – mondta a nagykövet, ismét nagy derültséget okozva. Mint mondta: megtanulta értékelni a kultúránkat, a magyar emberek hazaszeretetét. Viszont egyetlen ország sem tökéletes, az antiszemitizmuson, az intolerancián változtatni kell. A nagykövet nagyon megszerette nálunk a pálinkát, ajándékba is azt kapott. A közönség vastapssal búcsúzott el tőle, majd izraeli ízek kóstolójával zárult a rendezvény.

Névjegy:

Ilan Mor 1955-ben született. Édesapja Romániában, édesanyja Lengyelországban látta meg a napvilágot. A Tel-avivi Egyetemen szerzett diplomát Politikai Tudományok és Munkakapcsolatok szakon, majd a Nemzetközi Kapcsolatok szakon. A héberen kívül, angolul és németül beszél. 1983-ban kezdte meg külügyi szolgálatát Izrael Állam Külügyminisztériumában. 1986-tól különböző beosztásokban dolgozott Libériában, Los Angeles-ben, Bonnban, Pekingben, Berlinben. Budapestre kerülése előtt 2009-2011 között az Izraeli Védelmi Erők rangidős külpolitikai tanácsadója volt. Nős, felesége Ora Mor. Egy lányuk és egy fiuk van.

forrás:www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/elkoszont-a-nagykovet-662494#p2