Vácott is megemlékeztek a Holokauszt Magyarországi Áldozatairól

Vácott is megemlékeztek a Holokauszt Magyarországi Áldozatairól

 

A Váci Zsidó Hitközség, a Duna- Ipoly – Galga Regionális Holokauszt Oktató – Kutató Központ, Vác  város  Önkormányzata  és  az Élet  Menete  Alapítvány  április  14-  én  megemlékezést tartottak a helyi holokauszt központban.

jizkorbaner
Turai Valéria a holokauszt dokumentációs központ ügyvezetője üdvözölte a rendezvény résztvevőit köztük: Harrach Péter országgyűlési képviselőt, Dr. Beer Miklós váci megyés püspököt, Fördős  Attila  Vác  város  polgármesterét, Gábor  Veronikát  az  Élet  Menete  Alapítvány munkatársát, Deákné Dr. Szarka  Anita  jegyző asszonyt, a Váci Mezőgazdasági Szakiskola tanárait, valamint a nagy létszámú tanuló ifjúságot.

Az üdvözlések után az iskola diák csapata az alkalomhoz illő kulturális emlék műsort adott.

Turai  János  hitközségi  elnök  megemlékező  beszédében  történeti  áttekintést adott arról  a történelmi helyzetről, nevezetesen az Észak – Kelet  Magyarország és Kárpátalja zsidósága elgettósításáról, aminek az emlékére a 2002 évi országgyűlés  április 16-át a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.

Az elnök hangsúlyozta, az északi országrész és Kárpátalja zsidósága mindig magyarnak vallotta magát, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc  kurucainak, Kossuth honvédseregének  legjelentősebb anyagi támogatói voltak. Számtalan zsidó önkéntes harcolt és halt hősi halált az ország függetlenségéért.

A máramarosszigeti zsidók magyar zászlókkal fogadták az oda bevonuló magyar alakulatokat, akik később a saját magukkal ásatott gödrökbe lőttek őket.

Harrach Péter Magyarország tragédiájának nevezte a holokausztot, aminek soha többé nem szabad megismétlődni.

Fördős Attila polgármester a több mint 1600 váci zsidó polgár legyilkolása, mai napig tátongó seb a város testén. A holokauszttal olyan veszteség érte a várost, hogy azt soha  senki sem tudja kárpótolni, ezért a város mindig támogatja és  segíti az újjá szervezett zsidó hitközséget.

Gábor Veronika megnyitotta és bemutatta az Élet Menete” Válasz Út” című kiállítását, amelynek tárlatvezetését tíz váci diák tanulta be.

A kiállítás két hétig látogatható mindenki számára. Örömmel nyugtázta, hogy nagyra értékelik a váci hitközséggel  és a holokauszt dokumentációs központtal kialakult  jó kapcsolatot.

Turai János bejelentette, hogy a kiállítás megtekintésének lehetőségéről értesítik a város és a régi összes középiskoláját.

Schnábel János