Kertész Imre gyászoló családjának levélben fejezte ki együttérzését a Washingtonban tartózkodó Orbán Viktor

KERTÉSZ IMRE RÁMUTATOTT, HOGY AZ EMBER ÉLNI AKARÁSÁT ÉS SZABADSÁGVÁGYÁT AZ ÖNKÉNY NEM GYŐZHETI LE

Kertész Imre Nobel- és Kossuth-díjas magyar író, műfordító. Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. 
 
Született1929. november 9., Budapest, Magyarország
Meghalt2016. március 31.

Kertész Imre gyászoló családjának levélben fejezte ki együttérzését a Washingtonban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t csütörtökön.

  Megrendülten értesültem róla, hogy a Sorstalanság szerzője, nagyszerű írónk és műfordítónk már csak halhatatlan sorain keresztül lehet velünk – írta Orbán Viktor.

„A történelem megtanított bennünket arra, hogy mindig a múltunk lencséjén keresztül tekintsünk a jövőbe. Úgy vélem, Kertész Imre regényeit olvasva az egész emberiség láthatja más fénytörésben a saját sorsát. Világhírű alkotásával rámutatott, hogy az ember élni akarását és szabadságvágyát semmiféle önkény nem győzheti le, örökérvényű sorai által pedig a legrangosabb irodalmi díjjal ajándékozta meg Magyarországot” – fogalmazott washingtoni keltezésű levelében a miniszterelnök.

Kertész Imre életének 87. évében hosszan tartó súlyos betegség után március 31-én, hajnali 4 órakor hunyt el budapesti otthonában.