A változó világra nyitottan

A változó világra nyitottan

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Zsidó Világkongresszus legutóbbi üléséről, a Mazsihisz növekvő nemzetközi súlyáról beszélt.

heizler.+

Ön nemrég jött haza külföldről, ahol jelentős tárgyalásokon vett részt. Mit lehet ezekről tudni?

Buenos Airesben jártam, ahol a Zsidó Világkongresszusnak volt az ülése, több mint 400 képviselő jelenlétében, de rajtuk kívül még 50 zsidó szervezet is képviseltette magát.

Döntöttek is valamiről ezen a rendezvényen?

Ez egy nagygyűlés volt, a programját két részre lehet bontani. Ezek egyike technikai jellegű dolgokról szólt, ide tartoztak az alapszabályi változtatások, módosítások, amelyeket mindenképpen meg kellett hozni a jövő évi választások előtt. Így a Zsidó Világkongresszus úgy tud a jövő évi választások elé nézni, hogy teljesen tiszta jogi helyzet állt elő. A másik része a nagygyűlésnek a világ zsidóságát és Izraelt érintő kérdések voltak, itt is voltak szavazások. Állást foglalt a Zsidó Világkongresszus az Izraelt érintő bojkottal kapcsolatban, de ugyanígy tette az antiszemitizmussal szemben is. A kongresszus az ENSZ vezetőihez is írásban fordult, kérve közbenjárását azoknak a zsidó katonáknak a kimentése érdekében, akiket a Hamasz tart fogva.

A Zsidó Világkongresszus küldötteinek a kiadásit kik fedezik?

Meg kell mondanom, hogy ennyire nem vagyok tisztában a ZSVK költségvetésével. Magyarországról hatan voltunk kint, ez Kelet-Közép-Európa egyik legszámottevőbb delegációját jelentette. Azért voltunk ennyien, mert 6 főnyi szavazati jogunk van és ezt csak személyesen lehet gyakorolni. A Világkongresszus állta mindegyikünk költségeit igen nagyvonalúan.

Beszélt a különböző döntésekről. Ezeknek van valamilyen hatása a magyar zsidóságra?

Azt gondolom, a magyar zsidóság fontos szereplője a Zsidó Világkongresszusnak, kölcsönösen hatunk egymásra. Mi a szavazatainkkal, a véleményünkkel befolyásoljuk a ZSVK munkáját, de Világkongresszus, Lauder úr vezetésével folyamatosan mögöttünk áll, alapvetően az érdekvédelmi tevékenységünkben tudnak nagyon sokat segíteni.

A Világkongresszus, annak elnöke Lauder úr, üzent Önök által valamit a magyar kormánynak? Már azért is, mert éppen ezen beszélgetés után fogadja a magyar kormány egyik tagját a Síp utcában.

Most nem, egyébként nem is olyan régen volt egy személyes találkozója Orbán Viktor miniszterelnökkel. Valóban, rövidesen Balog Zoltán miniszter úr érkezik meg a Mazsihiszhez, aki a Centropa szervezésében megrendezendő szeminárium megnyitójára jön el. Egy folyamat részesei vagyunk, a korábbi elnök is már egy magasabb fordulatszámon indította el a nemzetközi kapcsolatokat, úgy érzem, ezt tovább tudtuk fokozni. Jelen pillanatban a Mazsihisznek nagyon előkelő és elismert helye van a nemzetközi zsidó világban.

Nemrégiben volt szerencsénk az Amerikai úti Szeretetkórházban járni egy új röntgengép átadásán. Itt említette meg a főigazgató asszony, hogy az intézmény hamarosan egyetemi oktatókórházzá válik. Mit szól ehhez a Mazsihisz elnöke?

Nagyon fontos megbeszélések után vagyunk Balog Zoltán miniszter úrral, amit most a már említett találkozón folytatunk is. Mi kezdeményeztük azt, hogy a kórházunkra jellemző gerontológiai gyógyítást fejlesszük közösen olyan szintre, hogy a Szeretetkórház egyetemi oktatókórházzá váljék.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. április 1-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.