Németh Zsolt napirend előtti felszólalásában

AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG DÖNTÉSE A MAGYAR MEGOLDÁST IGAZOLJA

Hazánk Európában elsők között rögzítette rendeletben, hogy ki kell bővíteni a biztonságos származási, illetve harmadik országok listáját – emelte ki Németh Zsolt.

A fideszes országgyűlési képviselő napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, bízik benne, hogy mind a terrorellenes akcióterv, mind pedig az alkotmánymódosítás vonatkozásában nagyobb fokú együttműködés lesz tapasztalható az ellenzék részéről.

Németh Zsolt kifejtette, Magyarország uniós összehasonlításban is a jogkövető tagállamok közé tartozik, a magyar nemzeti intézkedések gyakran váltak precedens értékűvé az EU-ban. Leszögezte, komoly eredménynek tartja az uniós határőrizeti ügynökség felállítását.

A dublini rendszer kapcsán elmondta, hazánk Európában elsők között rögzítette rendeletben, hogy ki kell bővíteni a biztonságos származási, illetve harmadik országok listáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bíróság március 17-én precedens értékű ítéletet hozott, melyben kimondták, hogy akkor is sor kerülhet az elfogadhatatlansági vizsgálatok lefolytatására, ha a dublini rendszer keretein belül kerül sor a menekült átvételére.

Fotó: fidesz.hu
„AZ A TÉNY, HOGY VALAMELY TAGÁLLAM, BETARTVA A DUBLINI SZABÁLYOKAT, MINT FELELŐS TAGÁLLAM ÁTVESZ EGY KÉRELMEZŐT EGY MÁSIK TAGÁLLAMTÓL, NEM KÉPEZI AKADÁLYÁT ANNAK, HOGY EZT KÖVETŐEN A FELELŐS TAGÁLLAM A KÉRELMEZŐT A DUBLIN III RENDELETNEK MEGFELELŐEN BIZTONSÁGOS HARMADIK ORSZÁGBA KÜLDJE.”

Mint ismert, az ítéletben egy olyan pakisztáni állampolgárságú személy érintett, aki 2015 augusztusában illegálisan lépett be Szerbia irányából Magyarország területére.

Először nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtott be a magyar hatóságoknál, majd a magyar eljárás végét meg nem várva, engedély nélkül a Cseh Köztársaságba távozott.

A cseh hatóságok a fenti körülmények nyomán megindult dublini eljárás keretében átadták őt a magyar hatóságoknak a kérelme elbírálása céljából. Ők a kérelmet elfogadhatatlanként elutasították, és kiutasították a pakisztáni állampolgárt Szerbiába, amelyet biztonságos harmadik országnak tekintenek. A kérelmező e döntés ellen bírósághoz fordult.

Németh Zsolt hozzátette: az ügyben eljáró debreceni bíróság 2015 decemberében előzetes döntéshozatali kérdéssel fordult az Európai Bírósághoz, iránymutatást kérvén elsősorban atekintetben, hogy vajon a dublini rendszer keretében történő átvétel után is jogosult-e még a tagállam annak vizsgálatára, hogy a nemzetközi védelmet kérő személy biztonságos harmadik országból érkezett-e.

Ítéletében az Európai Bíróság rögzíti: az a tény, hogy valamely tagállam, betartva a dublini szabályokat, mint felelős tagállam átvesz egy kérelmezőt egy másik tagállamtól, nem képezi akadályát annak, hogy ezt követően a felelős tagállam a kérelmezőt a Dublin III rendeletnek megfelelően biztonságos harmadik országba küldje – jelentette ki.

Úgy fogalmazott, ezzel az ítélettel az Európai Bíróság egyértelműen visszaigazolta a magyar megoldást.

Jelezte, áprilisban sor kerülhet a dublini rendszer felülvizsgálatára. Megalapozott reményünk lehet arra, hogy a magyar megoldás, amely arra irányul, hogy ki kell bővíteni a biztonságos harmadik, illetve származási országok listáját, általános európai elfogadást nyerhet – húzta alá.