Pintér Sándor és Simicskó István csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány – hangzott el Pintér Sándor és Simicskó István csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A belügyminiszter részvétét fejezte ki a brüsszeli robbantások során elhunytak családtagjainak, a 270 sérültnek pedig gyors felépülést kívánt. Pintér Sándor elmondta, közülük jelenleg 61-en még mindig életveszélyben vannak, a két magyar sebesültnek pedig szintén mihamarabbi gyógyulást kívánt.

A párizsi és brüsszeli események eldöntötték azt a vitát, hogy nőtt-e a terrorveszély az unió területén, valamint azt, hogy bizonyos esetekben összefüggés van-e a bevándorlás és a terrorizmus között – jelentette ki.

Leszögezte, mindkét eseménysorozat esetében igaz, hogy olyan személyek is részt vettek benne, akik a zöldhatáron keresztül érkeztek Európába a bevándorlókkal együtt, a szervezést viszont olyan emberek végezték, akik „migránscsaládba születtek”, de már uniós állampolgárok. Jelezte, az uniós biztonsági szakértők már korábban felhívták a figyelmet a lehetséges veszélyekre, az Europol 5-6000 olyan személyt tart nyilván, akik összefüggésbe hozhatók terrorcselekmények elkövetésével.

Fotó: fidesz.hu
„A MAGYAR KORMÁNYNAK FONTOS MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR BIZTONSÁGA.”

Magyarország felismerte a veszélyeket, elfogadta ezeket a jelzéseket, és a saját tapasztalata is az, hogy helyesen döntött – szögezte le, emlékeztetve arra, hogy a kormány álláspontja szerint senki nem léphet be az országba a schengeni határon ellenőrizetlenül, a határokat meg kell védeni, ennek érdekében kiépítették a megfelelő védelmi rendszert.

Kifejtette, a magyar kormánynak fontos minden magyar állampolgár biztonsága, Brüsszel tanulsága, hogy fokozni kell a biztonsági intézkedéseket.

Ennek érdekében egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag megalkotásáról döntött a kormány, amely segíti a megelőzést, a gyors cselekvést, valamint az információáramlást – húzta alá.

Mint mondta, létre kell hozni a terrorelhárítási információs és bűnügyi elemző központot, meg kell erősíteni a Terrorelhárítási Központot, törvényt kell alkotni a magánszektor által kódolt adatszolgáltató eszközök ellenőrzés alá vonásárnak lehetőségéről. Bizonyos esetekben ellenőrizni szeretnénk a pénzáramlás módját is – jegyezte meg, kitérve arra is, szeretnék azt is elérni, hogy szükség esetén a rendőrök, mentők, kórházak munkájának megkönnyítése érdekében az információáramlást biztosítani tudják. Két megoldásban gondolkodunk: egy egységes digitalizált rádiórendszerben, valamint abban, hogy bizonyos esetekben a civil szolgáltatásokat sms-re korlátozzuk – tájékoztatott Pintér Sándor.

Közölte, az Igazságügyi Minisztérium megkapta javaslataikat, amelyek alapján az ünnepek alatt elkészíti a szövegtervezetet. A Belügyminisztérium feladata lesz, hogy a parlamenti pártokkal előzetes egyeztetést folytasson, mert a javaslat több eleme kétharmados támogatást igényel. Áprilisra szeretnék elkészíteni a törvényjavaslatot, amelyhez a parlament soron kívüli eljárását kérik majd.

Ugyanitt Simicskó István arról beszélt, a brüsszeli terrorcselekményekkel az Európai Uniót érte támadás. Új biztonsági korszak kezdődött el, meg kell találnunk a megfelelő válaszokat – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy több európai országban már 2001. szeptember 11-ét követően ennek szellemében módosították a vonatkozó törvényeket.

Hangsúlyozta, a magyar honvédségnek vannak olyan képességei, amelyeket latba vetve világszerte küzd a terrorizmus ellen, a hazai jogi szabályozás értelmében azonban jelenleg ezt Magyarországon nem tehetik meg. Mi azt szeretnénk, hogy az alkotmány és az erre feljogosító kétharmados törvényeink is lehetővé tegyék, hogy a katonaság segíthesse a rendőrség munkáját a magyar emberek biztonságáért – emelte ki.

A miniszter arra kérte az ellenzéki pártokat, értékeljék újra a helyzetet, majd reményét fejezte ki, hogy megkapják a szükséges parlamenti felhatalmazást az alkotmány-, valamint a vonatkozó törvénymódosításhoz.