Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Zsidó Világkongresszus legutóbbi üléséről

A változó világra nyitottan

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Zsidó Világkongresszus legutóbbi üléséről, a Mazsihisz növekvő nemzetközi súlyáról beszélt, de szóba került még az 1%-os kampány és a szervezet erősödő kommunikációja is.

heizler.+

Ön nemrég jött haza külföldről, ahol jelentős tárgyalásokon vett részt. Mit lehet ezekről tudni?

Buenos Airesben jártam, ahol a Zsidó Világkongresszusnak volt az ülése, több mint 400 képviselő jelenlétében, de rajtuk kívül még 50 zsidó szervezet is képviseltette magát.

Döntöttek is valamiről ezen a rendezvényen?

Ez egy nagygyűlés volt, a programját két részre lehet bontani. Ezek egyike technikai jellegű dolgokról szólt, ide tartoztak az alapszabályi változtatások, módosítások, amelyeket mindenképpen meg kellett hozni a jövő évi választások előtt. Így a Zsidó Világkongresszus úgy tud a jövő évi választások elé nézni, hogy teljesen tiszta jogi helyzet állt elő. A másik része a nagygyűlésnek a világ zsidóságát és Izraelt érintő kérdések voltak, itt is voltak szavazások. Állást foglalt a Zsidó Világkongresszus az Izraelt érintő bojkottal kapcsolatban, de ugyanígy tette az antiszemitizmussal szemben is. A kongresszus az ENSZ vezetőihez is írásban fordult, kérve közbenjárását azoknak a zsidó katonáknak a kimentése érdekében, akiket a Hamasz tart fogva.

A Zsidó Világkongresszus küldötteinek a kiadásit kik fedezik?

Meg kell mondanom, hogy ennyire nem vagyok tisztában a ZSVK költségvetésével. Magyarországról hatan voltunk kint, ez Kelet-Közép-Európa egyik legszámottevőbb delegációját jelentette. Azért voltunk ennyien, mert 6 főnyi szavazati jogunk van és ezt csak személyesen lehet gyakorolni. A Világkongresszus álltam mindegyikünk költségeit igen nagyvonalúan.

Beszélt a különböző döntésekről. Ezeknek van valamilyen hatása a magyar zsidóságra?

Azt gondolom, a magyar zsidóság fontos szereplője a Zsidó Világkongresszusnak, kölcsönösen hatunk egymásra. Mi a szavazatainkkal, a véleményünkkel befolyásoljuk a ZSVK munkáját, de Világkongresszus, Lauder úr vezetésével folyamatosan mögöttünk áll, alapvetően az érdekvédelmi tevékenységünkben tudnak nagyon sokat segíteni.

A Világkongresszus, annak elnöke Lauder úr, üzent Önök által valamit a magyar kormánynak? Már azért is, mert éppen ezen beszélgetés után fogadja a magyar kormány egyik tagját a Síp utcában.

Most nem, egyébként nem is olyan régen volt egy személyes találkozója Orbán Viktor miniszterelnökkel. Valóban, rövidesen Balog Zoltán miniszter úr érkezik meg a Mazsihiszhez, aki a Centropa szervezésében megrendezendő szeminárium megnyitójára jön el.

Visszatérve a Világkongresszushoz, ez a program is azt jelentheti, hogy a Mazsihisz nemzetközi kapcsolatai egyre erősebbek?

Egy folyamat részesei vagyunk, a korábbi elnök is már egy magasabb fordulatszámon indította el a nemzetközi kapcsolatokat, úgy érzem, ezt tovább tudtuk fokozni. Jelen pillanatban a Mazsihisznek nagyon előkelő és elismert helye van a nemzetközi zsidó világban.

Kíváncsi lennék arra, nem érzi-e úgy, hogy a Mazsihisz késében van az egyházi 1%-os felajánlásokkal kapcsolatban?

Azt hiszem, mindenki tudja már, hogy Magyarországon van kétszer egy százalék, amit mindenki az adójából tud felajánlani. Az egyik egy százalékot a hivatalosan bejegyzett egyházaknak, felekezeteknek, a másikat meg civil szervezeteknek. A Mazsihisz, hasonlóan a többi egyházhoz, az első egy százalék iránt próbál aktivitást kifejteni. Idén valóban meg vagyunk késve, ebben igaza van, de azt hiszem, az egy százalékos kampányunk lesz olyan erős és meglepő, amire sokan felfigyelnek. Mi nagyon számítunk arra, hogy a magyarországi zsidóság többsége segít majd nekünk ebben a kérdésben.

Nemrégiben volt szerencsénk az Amerikai úti Szeretetkórházban járni egy új röntgengép átadásán. Itt említette meg a főigazgató asszony, hogy az intézmény hamarosan egyetemi oktatókórházzá válik. Mit szól ehhez a Mazsihisz elnöke?

Nagyon fontos megbeszélések után vagyunk Balog Zoltán miniszter úrral, amit most a már említett találkozón folytatunk is. Mi kezdeményeztük azt, hogy a kórházunkra jellemző gerontológiai gyógyítást fejlesszük közösen olyan szintre, hogy a Szeretetkórház egyetemi oktatókórházzá váljék. Ebben együttműködést kértünk az EMMI-től, azt láttuk, hogy Balog miniszter úr nyitottan fogadta a kérésünket.

Többször is beszélt arról, hogy a Mazsihisz egy új kommunikációs stratégiával áll elő, még többet, még pozitívabban tudnunk majd a magyarországi zsidóságról,a különböző zsidó szervezetekről. Ebben az ügyben hol tartanak éppen?

Léptünk előre, ehhez szeretném megerősítésként elmondani a ma reggeli családi példámat. Ma érkeztem meg Buenos Airesből, meglátogattam anyukámat, ő azt mondta nekem, a Mazsihisz honlapján már második hete egy nagyon izgalmas összefoglaló van a nemzetközi zsidó világról. Ez már az új kommunikációnak a része, nagyon szeretnénk fontos tartalmakkal feltölteni a honlapunkat, valamint nagyon szeretnénk a Mazsihiszt és a neológiát pozícionálni. Fontos, hogy a magyarországi zsidóság tisztában legyen azokkal az értékekkel, azzal a nyitottsággal, befogadókészséggel, a változó világra való nyitottsággal, ami a Magyarországi zsidó Hitközségek Szövetségét jellemzi.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter