Balog Zoltán :a nagyhét kezdetén vagyunk és a keresztényeknek azt kell mondaniuk, hogy az igazi emlékezést „talán a zsidóságtól tanultuk és tanuljuk”

Az egymásról tanulás által tartható meg az ország biztonság

 

Az emberi erőforrások minisztere szerint az egymásról tanulás tiszteletet és megbecsülést eredményez, és így maradhat biztonságos Magyarország.

balog.centropa

Balog Zoltán a közép- és kelet-európai zsidóság életének dokumentálásával és bemutatásával foglalkozó Centropa civil szervezet hétfői budapesti rendezvényén úgy fogalmazott: „Az, hogy Magyarország biztonságos ország maradjon, nem elsősorban az erős rendőrség kérdése, és nem is csak a határok védelmének kérdése. Magyarország akkor lesz biztonságos, ha az iskolákban úgy tanulunk egymásról, hogy abból tisztelet lesz és megbecsülés.”

A miniszter hozzátette: ezért a megismerés és a megismertetés a legfontosabb, „amiben együtt tudunk működni”.

Balog Zoltán azt mondta, a nagyhét kezdetén vagyunk, és a keresztényeknek azt kell mondaniuk, hogy az igazi emlékezést „talán a zsidóságtól tanultuk és tanuljuk”: azt, mit is jelent életben tartani az ősök történetét.

A Centropa alapítvány által dokumentált életinterjúkról szólva kijelentette: Közép-Európa a holokauszt után nem egy sivatag, felégetett föld lett, hanem az életnek, ami itt volt, nyomai és élő tanúi vannak. Ezeket a nyomokat össze lehet gyűjteni, és így részéve lehet tenni a jelennek és a jövőnek is.

A tárcavezető azt mondta, a szervezetnek köszönhető az a „kisebbfajta csoda”, hogy négy párt alapítványa összefogott a 2000-es évek közepén kutatás indítására, az alapítvány módszerével. Ennek résztvevői a Fidesz, az MSZP, valamint a német CDU és SPD alapítványai voltak – mondta Balog Zoltán.

Szólt arról, hogy létrehozták a Zsidó Oktatási Kerekasztalt, amelyben 14 zsidó szervezet működik együtt. Olyan fontos dolgokban állapodtak meg, amelyekben korábban – az elmúlt hetven évben – elképzelhetetlen volt – mondta, példaként említve azt, hogy a magyar zsidóság mondja meg, hogyan és mit tanítsanak róluk a magyar iskolákban.

Közölte, sikerült az ügyben konszenzust kialakítani, és ennek három pillére van: az évezredes együttélés, „a veszteség, a Soa” és ezen belül a magyar államhatalmi szervek felelőssége, valamit a közösség jelene.

heisler.centropa     Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Centropa nemzetközi tanárszemináriumának résztvevőit köszöntő beszédében elmondta: a Centropa évtizedek óta a zsidó emlékezés interaktív adatbázisát hozza létre.

Kiemelte, az antiszemitizmus ellen sokféleképpen lehet küzdeni: nyilatkozatokkal, tiltakozásokkal és demonstrációval. A közéletben ezek mind legitim formák, de – mint mondta – meggyőződése szerint a legfontosabb eszköz az oktatás, a felvilágosítás és a hiteles emlékezés.

A Centropa alapítvány vezetője, Edward Serotta közölte, hogy 2000 és 2010 között 1200 életinterjút készítettek 15 országban, 22 ezer régi családi képet digitalizáltak. Magyarországról több mint 200 interjújuk van – jegyezte meg.