Moszkva és Kairó megállapodott a kétoldalú légiközlekedés felújításáról

Moszkva és Kairó megállapodott a kétoldalú légiközlekedés felújításáról

 Oroszország és Egyiptom megállapodott, hogy a lehető legrövidebb idő alatt helyreállítja a két ország közötti légi közlekedést, azzal a feltétellel, ha az orosz állampolgárok számára szavatolni fogják a legmagasabb biztonsági előírások betartását – jelentette ki szerdán Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután fogadta egyiptomi kollégáját, Számeh Sukrit.

    Lavrov közölte, hogy az orosz közlekedési tárca és az egyiptomi polgári repülési minisztérium a közvetlen kétoldalú légi közlekedési kapcsolatok felújításáról szóló memorandum technikai részleteinek véglegesítésén dolgozik. Elmondta továbbá, hogy az illetékes orosz hatóságok biztonsági javaslatokat tettek egyiptomi partnerszerveiknek, amelyeket azok elfogadtak, és Oroszország még idén főkonzulátust szándékozik nyitni Hurghadában.
    A közvetlen kétoldalú légi közlekedés felújításáról március 17-én telefonon egyeztetett egymással Vlagyimir Putyin orosz és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök. A két vezető hangsúlyozta a turistaforgalom felújításának fontosságát. Putyin és Szíszi egyúttal szót emelt a kétoldalú kapcsolatok átfogó fejlesztése mellett, egyebek között az energetika és haditechnikai együttműködés terén.
    Orosz utasszállítók azóta nem repülnek a legnépesebb arab országba, és orosz turisták azóta nem utaznak oda, hogy tavaly október 31-én a Sínai-félszigeten lezuhant a Kogalimavia orosz légitársaság Sarm-es-Sejk és Szentpétervár között közlekedő járata.
    Az Airbus A321-es fedélzetén 217 utas és hétfőnyi személyzet tartózkodott. Ez volt az orosz és a szovjet légi közlekedés történetének legsúlyosabb katasztrófája.
    November 17-én az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, Alekszandr Bortnyikov azt jelentette Putyin orosz elnöknek, hogy terrortámadás történt. Február végén ezt az egyiptomi államfő is elismerte.

MTI hírfelhasználó