Mubarak utolsó külügyminisztere került az Arab Liga élére

Mubarak utolsó külügyminisztere került az Arab Liga élére

MTI hírfelhasználó A Mubarak-rezsim utolsó külügyminisztere, Ahmed Abul-Geit került az „arab tavasz” óta tomboló közel-keleti konfliktusok miatt erősen megosztott Arab Liga élére. Kinevezését csütörtök este jelentették be Kairóban, miután hosszú tárgyalások eredményeként sikerült erről megállapodni a szervezet ülésén.

Az órákon át zárt ajtók mögött folytatott tanácskozásról kiszivárogtatott értesülések szerint Katar és Szudán eredetileg ellenezte Abul-Geit jelölését, végül mégis sikerült egyességre jutni – jelentette a CBC Extra egyiptomi hírtelevízió.
A szervezet Kairói székhelyén tartott rendkívüli ülést Egyiptom indítványozta, miután a jelenlegi főtitkár, Nabíl al-Arabi két hete váratlanul bejelentette, hogy – az általános gyakorlattól eltérően – nem kívánja megújítani mandátumát egy második öt éves ciklus erejéig. Arabi július 1-éig tölti be a főtitkári posztot.
A 22 tagországból 18 külügyminiszter érkezett az egyiptomi fővárosba, hogy szavazással döntsenek az egyetlen jelölt, Abul-Geit kinevezéséről, aki az 1945-ben alakult testület nyolcadik főtitkára lesz. A 73 éves diplomata 2004-től 2011-ig szolgált Egyiptom külügyminisztereként; egy hónappal az után váltották le, hogy Hoszni Mubarak lemondani kényszerült.
Abul-Geit 1967-ben lépett be a külügyi szolgálatba, részt vett az 1979-es egyiptomi-izraeli békeszerződéshez vezető tárgyalásokon, és számos fontos diplomáciai tisztséget töltött be egyebek mellett Rómában, Moszkvában és New Yorkban. 1999-ben kinevezték Egyiptom állandó ENSZ-képviselőjének.
Az at-Tahrír nevű egyiptomi napilap a 2011. január 25-én kirobbant forradalom „ellenségének” nevezte Abul-Geitet, miután a diplomata kijelentette, hogy a tömegtüntetések mögött az Egyesült Államok és egyes helyi civil szervezetek közötti összeesküvés állt.
Abul-Geit a jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi hű támogatójának számít. Megfigyelők szerint jelölése kapcsán eleve számíthatott a legtöbb szomszédos arab állam rokonszenvére, mivel köztudottan az Iránnal szembeni határozott fellépés híve, miközben a perzsa állam regionális ellenlábasának, Szaúd-Arábiának elkötelezett támogatójaként ismert.
Az Arab Liga eddigi hét főtitkára közül egy híján az összes egyiptomi volt. A leköszönő főtitkár, Nabíl el-Arabi mandátuma egybeesett a régió modern történetének egyik legkényesebb időszakával, a Szíriában, Irakban, Jemenben és Líbiában tomboló fegyveres konfliktusokkal és az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet felemelkedésével.
Megfigyelők csütörtökön „érdekes fejleménynek” minősítették, hogy a liga honlapjára visszakerült a szíriai nemzeti lobogó, és újra Bassár el-Aszad neve olvasható az államfő-rubrikában. Szíria tagságát még 2011 novemberében felfüggesztették az Aszad-kormány erőszakos fellépésére reagálva az ellenzékkel szemben. Eddig az 1946-ig francia mandátum alatt álló Szíria zászlaja volt látható a weboldalon. A szíriai lázadók egy harmadik lobogót használnak.