Fertőző állatbetegségek megfékezését célzó szabályokat hagytak jóvá

A képviselők fertőző állatbetegségek megfékezését célzó szabályokat hagytak jóvá

 
euflag

2016-03-08

A képviselők fertőző állatbetegségek megfékezését célzó szabályokat hagytak jóvá

A Parlament kedden támogatta azon, a madárinfluenza, afrikai sertéspestis és egyéb állatbetegségek terjedésének megelőzését és megfékezését célzó intézkedéseket, amelyekről 2015 júniusában informális keretek között már megegyezésre jutottak a képviselők a Miniszterek Tanácsával. Az állatok között, de potenciálisan emberekre is átterjedő betegségekről szóló uniós rendelet különös figyelmet fordít a megelőzésre és a szakembereknek is segíthet lépést tartani a tudományterület fejlődésével.

„Óriási siker az állategészségügyi rendelet elfogadása. Ez a rendelet három dolgot tesz lehetővé. Először is összeköti az állategészségügyet az állatjóléttel és összekapcsolja azokat az emberi egészséggel. Ez a közvetlen kapcsolat, együtt az antibiotikumok felelős használatára helyezett hangsúllyal segít majd az egyre terjedő antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet. Másodszor, lehetővé teszi a hatóságok és a tenyésztők számára a fertőző állatbetegségek megelőzésére és ellenőrzésére való nagyobb összpontosítást. És harmadjára, 40 különböző jogszabályt egyesít egyetlen rendeletben” – nyilatkozta a rendelet előadója Jasenko Selimovic (liberális, svéd).

Megelőzés: jó állattenyésztési gyakorlatok és gyógyszerek felelős használata        

Az új szabályozások, összhangban a Parlament bevett álláspontjával, nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, valamint tisztázzák az állattenyésztők, kereskedők, állatokkal foglalkozó szakemberek, beleértve az állatorvosokat és a háziállattartók kötelezettségeit.

Minden állattenyésztő, állattartó és kereskedő számára kötelező lesz a jó állattenyésztési gyakorlatok elveinek és az állatgyógyászati készítményeknek a felelősségteljes alkalmazása. Az állatorvosoknak feladatuk lesz az állatok egészsége és jóléte, illetve az emberi egészség közötti kölcsönhatásokkal kapcsolatos tudatosság növelése. Az Európai Bizottság, a maga részéről, elkötelezte magát, hogy felügyelni fogja az állati antibiotikumok használatát a tagállamokban, és e cél érdekében rendszeresen összehasonlító elemzéseket fog publikálni.

Gyors, átlátható, inkluzív és tudományosan alátámasztott döntések

Az új rendelet felhatalmazza a Bizottságot, hogy azonnali lépéseket tegyen, ha kitör egy járvány, amely „nagy jelentőségű hatással” lehet a közegészségügyre és a mezőgazdasági termelésre. A képviselők gondoskodtak róla, hogy az Unió potenciálisan veszélyes betegségeit tartalmazó listájának a frissítésekor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakembereinek a véleménye is figyelembe legyen véve valamint hogy a készenléti tervek elkészítésekor a mezőgazdász szervezetek, állatorvosi társulások és más szereplők is be legyenek vonva a folyamatba.

 

Az állatjólét növelése és az illegális állatkereskedelem elleni küzdelem 

Minden járványvédelmi intézkedésnek figyelembe kell vennie az állatjóléti szempontokat és meg kell kímélnie minden tárgyát képező állatot, beleértve a kóborállatokat, az elkerülhető fájdalomtól, szorongástól vagy szenvedéstől.

Az állatbetegségek kóbor vagy illegálisan árusított állatok általi terjesztését megakadályozandó a képviselők olyan szabályokat is beillesztettek, melyek kötelezővé tennék minden hivatásos állattartó és állatkereskedő regisztrációját továbbá felhatalmazná a Bizottságot, hogy szükség esetén a tagállamokat utasítsa nemzeti számítógépes adatbázisok létrehozására kutyákról, macskákról és egyéb házi kedvencekről.

Következő lépések

Az állategészségügyi rendelet tervezetét szavazás nélkül fogadták el egy korai második olvasat során a Tanács 2015. decemberi jóváhagyását követően. A Parlament jóváhagyását követően a rendelet immáron kihirdethető az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet 20 nappal a kihirdetése után lép hatályba és azután öt évvel válik alkalmazandóvá.