Angol hadihajók mennek görög vizekre Feltartóztatják a migránsáradatot

Angol hadihajók mennek görög vizekre Feltartóztatják a migránsáradatot

Hadihajókat küld a kormány az Égei-tengerre az embercsempészek feltartóztatását célzó NATO-tevékenység részeként. Megtörténik az, amit már régen meg kellett volna tenni. A Downing Street szerint meg kell törni azt a felfogást, hogy ha valaki feljut egy hajóra, az le is telepedhet Európában.

David Cameron miniszterelnök hivatala bejelentette, hogy a Királyi Haditengerészet Mounts Bay nevű partra szállító hajója és a brit tengeri határrendészet két kisebb naszádja tart a térségbe, ahol napokon belül elkezdik tevékenységüket. A Mounts Bay fedélzetéről egy Wildcat típusú helikopter is segíti a felderítést.

MountsBay01.JPG.jpg

Mounts Bay vezette kötelék német, kanadai, török és görög haditengerészeti egységekkel együtt vesz részt a kijelölt tengeri térség figyelésében

A Downing Street hétfői közleménye szerint a kötelék feladata a menekülteket tengeri úton Görögországba szállító embercsempészek azonosítása, és az összegyűjtött információ átadása a török parti őrségnek, hogy ennek hajói megállíthassák az embercsempészetre használt hajókat.

A londoni miniszterelnöki hivatal hangsúlyozta, hogy februárban naponta átlagosan 1800 – az év eleje óta eddig összesen 116 ezer – migráns érkezett Görögországba az Égei-tengeren, ezért kell megtörni az embercsempészek üzleti modelljét.

A Downing Street szerint emellett meg kell törni azt a felfogást is, hogy ha valaki feljut egy hajóra, az le is telepedhet Európában, és ennek eszköze a csempészbandák szétzúzása, valamint az illegális migránsok visszaküldése minél nagyobb számban.

Wildcat-helicopter-with-FAGHWH-and-FASGWL-Missiles3-740x523.jpg

Wildcat harci helikopter. Nagy-Britannia nem tagja Schengennek, ennek ellenére mindent megtesz a migránsáradat megállításáért

Ehhez a török kormányt is segíteni kell, tekintettel arra, hogy Törökország már 2,6 millió migránsnak nyújt menedéket, de technikai segítségben kell részesíteni Görögországot is a menedékkérők folyamodványainak gyorsabb feldolgozása és az illegális migránsok visszaküldésének felgyorsítása végett – áll a Downing Street bejelentésében.

A kormányfői hivatal közleménye idézi Cameron személyes üzenetét is, amely szerint Nagy-Britannia – mivel nem tagja a schengeni övezetnek – közel sem szembesül olyan migrációs nyomással, mint más európai országok, de Londonnak ettől függetlenül segítenie kell, ahol csak tud.

A Downing Street tájékoztatása szerint a Mounts Bay vezette kötelék német, kanadai, török és görög haditengerészeti egységekkel együtt vesz részt a kijelölt tengeri térség figyelésében. A miniszterelnöki hivatal hangsúlyozza, hogy ez az első összehangolt NATO-művelet a migránsválság kezdete óta.

MTI hírfelhasználó