Hódmezővásárhelyen átadták a Kertvárosi iskola új épületét

Hódmezővásárhelyen átadták a Kertvárosi iskola új épületét 

Március 4-én délután Hódmezővásárhelyen átadták a Kertvárosi Katolikus Általános iskola új épületét. Az ünnepségen beszédet mondott Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Több évtized után újra egy helyszínen tanulhatnak az alsó és felső tagozatos diákok a hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában, ahova jelenleg 512 diák jár. Az oktatási intézmény szomszédságában található, funkcióját vesztett és éveken át üresen álló egykori Corvin szakközépiskola épülete összesen 700 millió forintból – a kormány 600 millió forintos és a Szeged-Csanádi Egyházmegye 100 millió forintos támogatásának köszönhetően –újult meg. A leromlott állapotú épület a fejlesztést követően újra oktatási intézményként működik, kapuit a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola alsós diákjai előtt nyitotta meg.

A beruházással az épület földszintjén hat új tantermet, könyvtárat, számítástechnikai szaktantermet és szertárat, csoport szobákat, illetve akadálymentesített mosdót alakítottak ki. Az első emeleten szintén hat tanterem, tanári, igazgatói iroda, titkárság, természettudományos szaktanterem kapott helyett. A második emeleten a logopédiai foglalkoztató, illetve a kémia szaktanterem és szertár található. Az intézményben közel 430 négyzetméteres, új étkezőt és melegítőkonyhát alakítottak ki, tornaterem épült öltözőkkel tusolókkal, orvosi szobával.

Juhászné Wolf Edit igazgatónő emlékezett meg a megvalósulásig vezető hosszú, rögös útról, valamint köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a létrejöttéhez.

„Azt hiszem, minden igazi iskolának a célja, így a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolának is, hogy a fiatalok, a felnövekvő generáció itt növekedjen emberségben, tudásban, kedvességben, bölcsességben Isten és az emberek előtt. De nemcsak a gyerekek fejlődnek, hanem maga az iskola is. Természetesen gondok vannak, de éppen ez a csodálatos, hogy teljes szabadságban minden lehetőségük megvan, hogy mindig jobb és jobb legyen az iskola. Most itt lehetünk ennek a csodálatos és már be is lakott épületnek az átadásán. Nagyon sokak összefogása kellett ehhez” – fogalmazta meg gondolatait Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter a következőket mondta beszédében: „Egy kompromisszum eredménye, amit látunk, hiszen egy régi, használaton kívüli épületet ajánlott fel Hódmezővásárhely önkormányzata a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, illetve a Kertvárosi Katolikus Általános Iskolának. Az épület fizikai adottságai meghatározták az építési programot. Azt kívánom, hogy az épület falait a falak stílusánál sokkal erősebb szellemiség lakja be, hiszen amit itt látunk, kő habarcs és tégla, de nem ez az iskola szelleme. Azt remélem, hogy a keresztény nevelés, amely 2007-ben kezdődött meg a Kertvárosi Iskolában, átvisz bennünket egy olyan korszakba, ahol ezt a 30–40 éves épületet sikerül egy olyan szellemmel megtölteni, ahol elsősorban a hit, a remény és a szeretet tartja össze ezt a közösséget.” Majd így folytatta: „2010 után a kormány azon döntése, hogy a történelmi egyházak számára megnyitja az oktatási misszió lehetőségét, egy sikeres vállalkozás. Ugyanakkor az az osztott felelősségű struktúra, hogy ugyan államiak az iskolák, de sok helyen az önkormányzatok működtetik, egy sikertelen vállalkozás. Ennek az iskolának van gazdája, ez az iskola vezetve van, ez az iskolai közösség olyan fenntartóval bír, aki érzi ennek felelősségét. Csak bátorítani fogom a köznevelési kormányzatot abban, hogy a következő időszakban a köznevelés nehézségeinek megoldására még több köznevelési intézményt ajánljunk fel a történelmi egyházaknak.”

Az eseményen Németh László esperes, plébános Pro Urbe városi kitüntetést kapott kiemelkedő lelkipásztori, hitéleti és közösségszervező munkássága elismeréseként, aki Szent József oltalmába ajánlotta az iskolát.

Forrás és fotó: Promenad.hu

Magyar Kurír