Ki tiszá a Hetiszakasz Ki Tiszá פָּרָשָׁת כִּי תִשָֹּא Darvas István Rabbi

Ki tiszá a hetiszakasz címe,a Ki tiszá. Ennek a középpontjában, sok más fontos téma mellett, az aranyborjúnak az elkészítése, ennek a bűne áll.

orzsekep2

Ezzel kapcsolatban azonban érdemes egy dolgot megjegyezni, Mózes felmegy és 40 napig ott van az Örökkévalónál, és ezt az időt a zsidóság a hegy lábánál, arra használja ki, hogy elkészítse ezt az aranyborjút. Ezt a cselekedetet a kommentátorok jelentős része nem rosszindulattal, sőt éppen ellenkezőleg egyfajta megértéssel fogadják, annak ellenére, hogy a Tóraadás után vagyunk 40 nappal, hiszen ilyenkor már a bálványimádás bűnét sokkal súlyosabbnak gondolnánk. A kommentátorok többsége mind a nép cselekedetét, mind Mózes reakcióját, hogy összetöri a kőtáblát, megértéssel kezeli. Egyikük szerint nem is az aranyborjú készítése volt a legnagyobb bűn, hanem ahogy a Tóra írja, azt mondja az Örökkévaló Mózesnek: Látom ezt a népet, s íme, keménynyakú nép. Ez a makacsság volt az, amelyik úrrá lett a zsidó népen és ennek a makacsságnak a következményeként, ahogy ezt Áron, a főpap is mondja, szinte magától kijött a borjú. Egyébként ez a hetiszakasz Istennek a parancsával indul, mely szerint minden 20 évesnél idősebb férfi hozzon fél sékelt, s ezáltal végzik el a népszámlálást. Azt mondja a Tóra, hogy a gazdag ne adjon többet és a szegény ne adjon kevesebbet ennél a fél sékelnél.

Ez akár az egyenlőség jele?

Tulajdonképpen igen. Ezt az egyenlőséget sokféleképpen érthetjük, hiszen ehhez a mondathoz Ráv Moshe Feinstein a következő kommentárt fűzi: Egészen más élethelyzetben, ő akkor a XX. századra gondolt, de ez igaz a mostani korra is, ha megkérdeznek egy átlagembert, miért nem tanul több Tórát, vagy tartja meg nagyobb százalékban a micvákat, akkor rendszerint az a válasz, hogy ki vagyok én? Hiszen képtelen vagyok igazi Tóra tudóssá, vagy igaz emberré, cádikká válni. Ez a rossz értelemben vett alázat a kommentátor szerint nem helyes, és az általam is idézett verssel is ki lehet küszöbölni, hiszen minden embernek pontosan ugyanannyit kell nyújtani Isten felé. Legalábbis meg kell próbálni. A verset olvasók rájöhetnek, ők is a nagy Tóra tudósok közé emelkedhetnek, ehhez csupán erőfeszítésre és elkötelezettségre van szükség. Van egy olyan mondat, ami látszólag ellentmond ennek a mondatnak: Minden bölcsnek a szívébe adtam bölcsességet. E szerint nem egyforma eséllyel indulunk az életbe, hiszen alapvetően bölcsnek kell lenni, hogy további bölcsességet szerezzen. Egy másik magyarázat, Ráv Blochtól, úgy értelmezi, a Talmudban azt olvassuk, az anyaméhben a magzatnak megtanítják az egész Tórát, amit születésekor elfelejt. Ez azt is jelentheti, a bölcsesség nem csak külső személytől, az oktatás színvonalától függ elsősorban, hanem attól, mennyire bölcs valakinek a szíve. Az ember elsődleges feladata, hogy megtalálja, felébressze magában ezt a magzatkorban beléplántált bölcsességet. Ennek megfelelően az a felvetés, miszerint csak bölcs ember kaphat Istentől bölcsességet, nem valamilyen ördögi körről van szó, hanem arról, hogy amekkora hajlandósággal keressük saját magunkban a Tórát, a zsidóság iránti elkötelezettséget, annál nagyobb támogatást kapunk a Jóteremtőtől.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.

Breuer Péter

Az interjú a 2015. március 6-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.