A Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatai változatlanul kiválóak

Ebben nem ismerünk kompromisszumot!

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Páva utcai zsinagógában egy rendhagyó Szombatfogadás előtt beszélt a rendezvényről, valamint arról is, hogy mi az, amit a legnagyobb hazai zsidó szervezet tesz szóvá a kormányzat előtt.

 

 

 

A Mazsihisz egy különleges rendezvényre készül, de mi is ez?

Valójában egy Szombatfogadásra készülünk itt a Páva utcai zsinagógában, ám rendhagyó módon. Először is a helyszín miatt, hiszen a Páva utcai nagy zsinagógában, egy fantasztikus építészeti környezetben kerül erre sor, másrészt pedig a Szombat beérkezése előtt beszélgetünk majd történelemről, emlékezetpolitikáról.

Tulajdonképpen m i is történt az elmúlt napokban a zsinagógától, a Holokauszt Dokumentációs Központtól alig pár méterre?

Először is, mi zsidók tradicionálisan ugyanazt a Szombatfogadást csináljuk, amikor ehhez hozzátesszük a rendhagyó szót, akkor mindig történt valami. Most az történt, hogy alig negyven méterre innen egy olyan embernek akartak szobrot emelni, aki a Holokauszt idején nyíltan rasszista nézeteket vallott, ezzel is segítve annak a magyarországi kibontakozását. Donáth Györgyről van szó, aki a Magyar Élet Pártjának volt az alelnöke, ő kirekesztő nézeteivel a zsidókat, a svábokat, azaz mindenkit, aki nem magyar próbált eltávolítani.

Ez egy újabb konfliktus akkor, pedig Ön nemrégiben nyilatkozta az amerikai sajtóban, hogy a Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatai kiválóak, akkor ezek szerint mégsem annyira kiválóak?

A Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatai változatlanul kiválóak, akkor is azok, amikor éppen emlékezetpolitikai konfliktusaink vannak. Ez egy egészen más síkja a kapcsolatrendszerünknek, ha mi olyat érzékelünk, ami számunkra nem vállalható, akkor a meglévő kiváló kapcsolat mellett ezeket mindig szóvá tesszük, ebben nem ismerünk kompromisszumot!

A kommunizmus áldozatainak emléknapján volt szerencsém találkozni olyan zsidókkal, akiket az 1945 utáni rendszer üldözött, börtönzött be. A Mazsihisz is megemlékezett erről a napról, annak zsidó áldozatairól?

Voltak akik ott voltak, emlékeztek, voltak, akik nem mentek el, nem emlékeztek, ez mindenkinek a szuverén joga, ahogy a mai istentiszteletünkön való megjelenés is. Ma ide zsidók és nem zsidók jönnek el, mindenkit nagy szeretettel várunk.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter